Aglomeraţia din toamna lui 2011 nu s-a mai regăsit în acest an nici în service-uri, nici în magazinele care comercializează cauciucuri dintr-un motiv care reflectă starea economică precară a românilor.
„Aproximativ 50% din şoferii care şi-au cumpărat anul trecut cauciucuri de iarnă, indiferent că au fost noi sau second hand, le-au folosit şi pe timpul verii şi le vor folosi şi în această iarnă. Nu au mai avut banii să îşi cumpere şi cauciucuri de vară. Anul trecut era atât de aglomerat încât se făcea programare pe 5-7 zile”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Nicu Păduraru reprezentant al anvelope-roti.ro.
50-80 de lei schimbarea anvelopelor
Cei care şi-au cumpărat încă de anul trecut cauciucuri vor cheltui bani, de data aceasta, numai pentru montajul acestora. Preţul practicat de service-uri pentru schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă variază între 50 şi 100 de lei, în funcţie de mărimea acestora, precum şi de materialul de fabricaţie al jantei.
„Schimbarea celor patru cauciucuri costă 50 de lei pentru jantele din tablă şi 80 de lei pentru cele cu jante din aliaj. Preţul poate ajunge la 100 de lei în cazul jeep-urilor”, a precizat Nicu Păduraru.
Cauciucul de vară pe drum de iarnă aduce amenzi
Cei care nu şi-au montat încă cauciucurile de iarnă ar fi bine să o facă, întrucât mare parte din ţară este acoperită de zăpadă, iar amenzile sunt mari. Preţurile la cauciucurile de iarnă noi pornesc de la 1000 de lei, dar fac banii, întrucât amenda pentru ciurcularea pe drum de iarnă cu cauciucuri de vară este mult mai mare. Amenda variază între 2.500 şi 4.000 de lei, în funcţie de tipul maşinii. De asemenea, şoferii din a căror cauză vor fi blocate drumuri pentru că nu au maşinile dotate cu cauciucuri de iarnă, vor primi amenzi duble, respectiv între 5.000 şi 8.000 de lei.
Avantajele azotului din cauciuc
Pentru o siguranţă mai mare în mers, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, specialiştii sfătuiesc şoferii să umfle cauciucurile cu azot. Folosirea azotului în cauciucuri este prezentată ca una fără dezavantaje de către toţi cei implicaţi în noua tehnologie.
Un posibil dezavantaj ar putea fi pentru unii preţul ceva mai mare. Printre avantajele amintite de specialişti se numără riscul scăzut de explozie, consumul mai mic de carburant, o mai mare durată de viaţă a jantelor, precum şi un confort sporit la şofat. „Primul şi cel mai mare avantaj este cel al lipsei variaţiilor de presiune datorate variaţiilor de temperatură. Azotul nu se comprimă la frig şi nu se dilată la căldură”, a explicat Nicu Păduraru, reprezentant al anvelope-roti.ro.
Un alt avantaj pentru cei care folosesc azotul pentru umflarea cauciucurilor este durata de viaţă prelungită a roţilor.
„Uzura anvelopelor se reduce datorită menţinerii presiunii constante. De asemenea, jantele maşinii se vor uza mult mai greu. Oxigenul aflat în anvelopa umflată cu aer simplu reacţionează şi atacă stratul de etanşeizare şi cordul anvelopei, precum şi janta. Datorită lipsei umidităţii din azot jantele nu vor avea de suferit. Cele normale nu ruginesc pe interior, iar cele de aliaj nu vor mai oxida. Pentru că este un gaz inert chimic, azotul nu acţionează nici asupra cauciucului”, ne-a spus Mădălina Constantin, reprezentant azot.ro.
Preţul pentru umflarea cauciucurilor cu azot variază între 5 şi 7 lei pentru o roată.