Pandemie coronavirus. Indonezia, epicentrul crizei sanitare în Asia, cu aproximativ 50.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 confirmate zilnic, a anunţat vineri un număr record de decese asociate Covid-19.
Pentru ultimele 24 de ore, ţara asiatică a raportat 1.566 de decese asociate Covid-19, informează BBC. Spitalele sunt suprasolicitate de fluxul de pacienţi şi de lipsa resurselor, inclusiv oxigen. În plus, apar tot mai multe informaţii false despre produse care pretind că tratează sau previn boala. Campania de vaccinare care se derulează lent şi varianta Delta care a devenit dominantă sunt cauzele creşterii numărului de contaminări.
În ultima săptămână, Indonezia, ţară cu 270 de milioane de locuitori, a raportat mai multe cazuri zilnice de Covid-19 decât India şi Brazilia.
Aici sunt efectuate, în medie, 55,98 de teste la 1.000 de persoane de la începutul pandemiei, potrivit Our World in Data. Este o rată mai mică decât a Indiei, cu 318,86 la 1.000 de oameni. Marea Britanie, care are una dintre cele mai mari rate, efectuează 3.311 teste la 1.000 de oameni.
Potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, de la începutul pandemiei, în Indonezia au fost înregistrate peste 3 milioane de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 şi aproximativ 80.000 de decese asociate.
Israel reintroduce restricţiile. Persoanele nevaccinate nu vor avea acces în anumite spaţii
Pandemie coronavirus. Experţi britanici şi francezi: Covid-19 nu va dispărea vreodată
Experţi britanici şi francezi au avertizat, cu privire la pandemie, că boala Covid-19 nu o să dispară vreodată şi că într-un an sau doi este posibil ca omenirea să revină la o viaţă pe cât posibil de apropiată de cea dinainte de 2020.
Jeremy Farrar, consilier ştiinţific al Guvernului britanic, a spus că boala este o infecţie endemică acum şi crede că „nu va dispărea vreodată”.
Farrar, membri al Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) şi director al Wellcome Trust, a declarat pentru BBC 4 că oamenii „trebuie să înveţe să trăiască cu ea” şi că nivelul transmiterii şi perturbarea învăţământului nu trebuie să continue.
El a spus că Marea Britanie „rămâne foarte vulnerabilă” în faţa variantelor din alte părţi ale lumii, care pot cauza probleme la fel ca Delta.
China respinge o nouă investigaţie a OMS, privind originea coronavirusului. „Un astfel de plan ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”
Profesorul Jean-François Delfaissy, consilier ştiinţific al Guvernului francez, a spus că viaţa normală de dinainte de pandemie nu va putea fi reluată până anul viitor sau până în 2023.
El a declarat vineri pentru BFM TV că Franţa ar putea ajunge la circa 50.000 de cazuri zilnice până la începutul lunii viitoare.
Comentariile lui vin după ce joi a declarat că al patrulea val de infecţii în Franţa este aşteptat să afecteze spitalele în a doua parte a lunii august.
Franţa a înregistrat aproximativ 6 milioane de cazuri de Covid-19, de la începutul pandemiei, şi mai mult de 111.700 de decese asociate.
De cealaltă parte, bilanţul în Marea Britanie a depăşit pragul de 5,6 milioane de contaminări şi 129.000 de decese asociate.
La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus în Wuhan (China), la finalul anului 2019, au fost înregistrate mai mult de 192 de milioane de cazuri de infectare şi peste 4,1 milioane de decese. Au fost administrate, global, peste 3,75 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.