Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea „Sub semnul întrebării” difuzată pe 27 noiembrie la postul B1, în care Robert Turcescu i-a luat un interviu preşedintelui Traian Băsescu, potrivit Mediafax.
După difuzarea acestei emisiuni, USL a sesizat CNA, cu privire la „cuvintele jignitoare”, „insinuările şi acuzaţiile” pe care preşedintele Traian Băsescu i le-a adus premierului Victor Ponta.
Cu privire la această emisiune, şi Cristina Trepcea, membru al CNA, s-a sesizat încă din şedinţa Consiliului din 28 noiembrie. Atunci, Cristina Trepcea a cerut monitorizarea interviului de la B1 TV cu Traian Băsescu, considerând că moderatorul nu şi-a îndeplinit rolul, iar interviul a fost unul electoral.
În şedinţa de joi, Cristina Trepcea a făcut din nou referire la „atitudinea” lui Robert Turcescu, care nu şi-a îndeplinit rolul de moderator, în interviul cu Traian Băsescu, încălcând astfel legislaţia audiovizualului.
„Moderatorul nu a moderat nimic. Eu cred în continuare că e ca şi cum i-ar fi făcut pantofii (lui Traian Băsescu, n.r.)”, a spus Cristina Trepcea. Ea a precizat că preşedintele României este, conform Constituţiei, „un factor de echilibru”, care nu se implică în campania electorală, însă B1 i-au permis lui Traian Băsescu să facă exact contrariul, respectiv să fie „factor de influenţă electorală” al uneia dintre părţi.
„În momentul în care preşedintele lansează acele calificative «mitoman», «bolnav de somn», «bolnav de minciună», domnul Turcescu spune: «Iertaţi-mă, păi eu mă înspăimânt în momentul de faţă, să ştiu că vorbim despre un personaj mitoman, aflat în fruntea…»”, a spus şi Christian Mititelu, un alt membru al CNA.
În schimb, Mircea Deacă, la rândul să membru al CNA, a fost de părere că „Robert Turcescu a fost condescendent” şi nu i se poate reproşa că nu şi-a îndeplinit rolul de moderator.
„Acesta este singurul interviu unu la unu cu preşedintele făcut în campanie. Asta înseamna că domnul Turcescu avea o responsabilitate foarte mare. El avea datoria să aibă o atitudine echilibrată, nu condescendentă”, a spus, în schimb, Christian Mititelu.
Pe de altă parte, Rareş Aniţa, reprezentantul postului B1 la şedinţa CNA, a spus că, în urma afirmaţiilor lui Traian Băsescu din interviul cu Robert Turcescu, poziţia premierului Victor Ponta „a fost difuzată imediat”, în celelalte emisiuni ale televiziunii.
„Domnul Ponta e în campanie electorală, dar domnul Băsescu nu este, pentru că preşedintele României nu se află în campanie”, i-a răspuns Cristina Trepcea.
„Noi ne-am asumat cumva că în emisiune vor fi şi teme de campanie şi am marcat emisiunea ca fiind dezbatere electorală”, a spus, în schimb, Rareş Aniţa.
Cristina Trepcea a propus sancţionarea postului B1 cu somaţie publică, cinci dintre membrii CNA prezenţi la şedinţa de joi votând „pentru” (Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Christian Mititelu şi Constantin Duţu) aplicarea sancţiunii. Pentru aplicarea unei sancţiuni sunt necesare minimum şase voturi „pentru”, însă, în cazul postului B1, după două runde de vot nu s-a ajuns la o poziţie comună a membrilor CNA pe acest subiect. Astfel, votul în acest caz va fi reluat în şedinţa următoare a CNA, care cel mai probabil va avea loc săptămâna viitoare.