Ce să faci dacă te atacă ursul.În ultima vreme, urşii au ieşit destul de des din habitatul lor natural şi s-au apropiat din ce în ce mai mult de oameni. Nu puţine au fost dăţile când românii au fost victimele urşilor şi au fost răniţi grav. De aceea, trebuie să ştim câteva reguli simple.
-Când facem drumeții unde ştim că este o zonă populată de urși, există măsuri de precauție pe care le putem lua, astfel încât să fim pregătiţi şi să acționăm dacă ne întâlnim cu unul.
-Înainte de a vă îndrepta spre un loc unde este pericol, trebuie să aflați ce reglementări legate de urși sunt în vigoare la destinație. De altfel, autorităţile vă încurajează să purtați spray împotriva urşilor.
-Trebuie să evitați drumețiile în zori sau amurg. Atunci urșii sunt cei mai activi.
-Mergeți într-un grup de patru sau mai mulți și rămâneți aproape împreună; grupurile de acea dimensiune sunt mai puțin probabile de a fi atacate.
-Faceți zgomot în timp ce vă plimbați. Încercați să strigați „Hei, ursule!” din când în când, vorbiţi sau cântaţi, bătând din mâini împreună.
-Autorităţile nu vă recomandă să fluierați, să folosiți un fluier sau să țipați. Aceste zgomote pot suna ca un animal în durere, care poate atrage un urs.
-De asemenea, fiți conștienți de împrejurimile în care sunteţi, în orice moment. Pâraiele zgomotoase, vântul care suflă în copaci și vegetația densă pot împiedica un urs să te recunoască.
-Purtați spray de urs. Sprayul de urs conține derivați de ardei roșu care afectează ochii și sistemul respirator. Este conceput pentru a respinge un urs agresiv (dar vă poate afecta și vouă respirația și vederea, dacă vântul vă suflă în față). Este eficient la o distanță de 12-30 de picioare. Spray-ul la urs este un factor de protecţie excelent, cu aproximativ 90% eficienţă. De obicei, trebuie să scoateți clema de siguranță înainte de a-l putea utiliza. Încercați să o scoateți de acasă, înainte de călătorie.
– Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de intâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.
– Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
– Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. Aminteşte-ţi doar de acel filmuleţ haios de pe Youtube când o pisică aleargă un urs.
– Când campezi nu ţine mâncarea în cort. Agaţ-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ţi-ai instalat cortul.
–Urșii care au gustat deja mâncarea pentru oameni tânjesc după ea și acest lucru poate deveni o adevărată problemă; acești urși sunt de obicei extrem de agresivi. AUrmați întotdeauna aceste instrucțiuni:
Urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, dacă nu funcţionează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern.Tanczos Barna a explicat că actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.
„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor.
Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat el.
Proiectul de OUG cuprinde definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.