Ce să faci dacă te atacă ursul. Cele mai utile sfaturi pentru drumeţiile la munte. Greşeala care te-ar putea costa viaţa!

Urșii sunt creaturi uimitoare și ar putea fi chiar interesant să vezi un exemplar de la o distanță adecvată. Din păcate, în ţara noastră problema acestor animale a luat amploare.
Alina Costache
26 iul. 2021, 10:59
Ce să faci dacă te atacă ursul. Cele mai utile sfaturi pentru drumeţiile la munte. Greşeala care te-ar putea costa viaţa!

Ce să faci dacă te atacă ursul.În ultima vreme, urşii au ieşit destul de des din habitatul lor natural şi s-au apropiat din ce în ce mai mult de oameni. Nu puţine au fost dăţile când românii au fost victimele urşilor şi au fost răniţi grav. De aceea, trebuie să ştim câteva reguli simple.

Ce să faci dacă te atacă ursul. Cele mai utile sfaturi pentru drumeţiile la munte

-Când facem drumeții unde ştim că este o zonă populată de urși, există măsuri de precauție pe care le putem lua, astfel încât să fim pregătiţi şi să acționăm dacă ne întâlnim cu unul.

-Înainte de a vă îndrepta spre un loc unde este pericol, trebuie să aflați ce reglementări legate de urși sunt în vigoare la destinație. De altfel, autorităţile vă încurajează să purtați spray împotriva urşilor.

-Trebuie să evitați drumețiile în zori sau amurg. Atunci urșii sunt cei mai activi.

-Mergeți într-un grup de patru sau mai mulți și rămâneți aproape împreună; grupurile de acea dimensiune sunt mai puțin probabile de a fi atacate.
-Faceți zgomot în timp ce vă plimbați. Încercați să strigați „Hei, ursule!” din când în când, vorbiţi sau cântaţi, bătând din mâini împreună.

-Autorităţile nu vă recomandă să fluierați, să folosiți un fluier sau să țipați. Aceste zgomote pot suna ca un animal în durere, care poate atrage un urs.

-De asemenea, fiți conștienți de împrejurimile în care sunteţi,  în orice moment. Pâraiele zgomotoase, vântul care suflă în copaci și vegetația densă pot împiedica un urs să te recunoască.

-Purtați spray de urs. Sprayul de urs conține derivați de ardei roșu care afectează ochii și sistemul respirator. Este conceput pentru a respinge un urs agresiv (dar vă poate afecta și vouă respirația și vederea, dacă vântul vă suflă în față). Este eficient la o distanță de 12-30 de picioare. Spray-ul la urs este un factor de protecţie excelent, cu aproximativ 90% eficienţă. De obicei, trebuie să scoateți clema de siguranță înainte de a-l putea utiliza. Încercați să o scoateți de acasă, înainte de călătorie.

– Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de intâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.

– Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.

– Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. Aminteşte-ţi doar de acel filmuleţ haios de pe Youtube când o pisică aleargă un urs.

– Când campezi nu ţine mâncarea în cort. Agaţ-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ţi-ai instalat cortul.

Urșii care au gustat deja mâncarea pentru oameni tânjesc după ea și acest lucru poate deveni o adevărată problemă; acești urși sunt de obicei extrem de agresivi. AUrmați întotdeauna aceste instrucțiuni:

  • Nu lăsați niciodată mâncarea afară și nesupravegheată. Depozitați mâncarea zi și noapte; viața sălbatică este întotdeauna activă
  • Utilizați tehnici adecvate de depozitare a alimentelor: Utilizați întotdeauna un recipient pentru urși, bea

Urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, dacă nu funcţionează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern.Tanczos Barna a explicat că actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor.

Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat el.

Proiectul de OUG cuprinde definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.

Citeşte şi: PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa privind anihilarea urşilor. „Guvernul Cîţu lasă urşii în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”
 

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care apare la raft, sâmbătă, 20 iulie 2024. Retailerul îl bagă la promoție, costă doar 3.49 lei. Sunt și alte oferte pe măsură. Află ce poți cumpăra cu doar câțiva lei de la magazinele Lidl din toată țara
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă totul, inclusiv mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Tel Aviv lovit de o dronă cu rază lungă: o persoană ucisă, alte opt rănite
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'