Ce să faci dacă te atacă ursul. Cele mai utile sfaturi pentru drumeţiile la munte. Greşeala care te-ar putea costa viaţa!

Urșii sunt creaturi uimitoare și ar putea fi chiar interesant să vezi un exemplar de la o distanță adecvată. Din păcate, în ţara noastră problema acestor animale a luat amploare.
Alina Costache
26 iul. 2021, 10:59
Ce să faci dacă te atacă ursul. Cele mai utile sfaturi pentru drumeţiile la munte. Greşeala care te-ar putea costa viaţa!

Ce să faci dacă te atacă ursul.În ultima vreme, urşii au ieşit destul de des din habitatul lor natural şi s-au apropiat din ce în ce mai mult de oameni. Nu puţine au fost dăţile când românii au fost victimele urşilor şi au fost răniţi grav. De aceea, trebuie să ştim câteva reguli simple.

Ce să faci dacă te atacă ursul. Cele mai utile sfaturi pentru drumeţiile la munte

-Când facem drumeții unde ştim că este o zonă populată de urși, există măsuri de precauție pe care le putem lua, astfel încât să fim pregătiţi şi să acționăm dacă ne întâlnim cu unul.

-Înainte de a vă îndrepta spre un loc unde este pericol, trebuie să aflați ce reglementări legate de urși sunt în vigoare la destinație. De altfel, autorităţile vă încurajează să purtați spray împotriva urşilor.

-Trebuie să evitați drumețiile în zori sau amurg. Atunci urșii sunt cei mai activi.

-Mergeți într-un grup de patru sau mai mulți și rămâneți aproape împreună; grupurile de acea dimensiune sunt mai puțin probabile de a fi atacate.
-Faceți zgomot în timp ce vă plimbați. Încercați să strigați „Hei, ursule!” din când în când, vorbiţi sau cântaţi, bătând din mâini împreună.

-Autorităţile nu vă recomandă să fluierați, să folosiți un fluier sau să țipați. Aceste zgomote pot suna ca un animal în durere, care poate atrage un urs.

-De asemenea, fiți conștienți de împrejurimile în care sunteţi,  în orice moment. Pâraiele zgomotoase, vântul care suflă în copaci și vegetația densă pot împiedica un urs să te recunoască.

-Purtați spray de urs. Sprayul de urs conține derivați de ardei roșu care afectează ochii și sistemul respirator. Este conceput pentru a respinge un urs agresiv (dar vă poate afecta și vouă respirația și vederea, dacă vântul vă suflă în față). Este eficient la o distanță de 12-30 de picioare. Spray-ul la urs este un factor de protecţie excelent, cu aproximativ 90% eficienţă. De obicei, trebuie să scoateți clema de siguranță înainte de a-l putea utiliza. Încercați să o scoateți de acasă, înainte de călătorie.

– Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de intâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.

– Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.

– Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. Aminteşte-ţi doar de acel filmuleţ haios de pe Youtube când o pisică aleargă un urs.

– Când campezi nu ţine mâncarea în cort. Agaţ-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ţi-ai instalat cortul.

Urșii care au gustat deja mâncarea pentru oameni tânjesc după ea și acest lucru poate deveni o adevărată problemă; acești urși sunt de obicei extrem de agresivi. AUrmați întotdeauna aceste instrucțiuni:

  • Nu lăsați niciodată mâncarea afară și nesupravegheată. Depozitați mâncarea zi și noapte; viața sălbatică este întotdeauna activă
  • Utilizați tehnici adecvate de depozitare a alimentelor: Utilizați întotdeauna un recipient pentru urși, bea

Urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, dacă nu funcţionează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern.Tanczos Barna a explicat că actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor.

Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat el.

Proiectul de OUG cuprinde definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.

Citeşte şi: PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa privind anihilarea urşilor. „Guvernul Cîţu lasă urşii în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”
 

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Nicuşor Dan: Analiză post-electorală și apel pentru o președintă pro-europeană
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”