Conform microbiologul Zhiping Zhong, aceste mostre au fost extrase de la adâncimea de 300 de metri și apoi au fost secționate în bucăți de un metru lungime și 10 centimetri în diametru.
Cercetătorii au avut surpriza să descopere 33 de virusuri, dintre care cinci nu sunt cunoscute de știința actuală, dar au supraviețuit datorită faptului că au fost înghețate. Se presupune că aceste virusuri provin de la plante ci nu de la oameni sau animale. Potrivit oamenilor de știință aceste virusuri nu usnt periculoase pentru om.
Virusurile conservate în ghețari sunt încă un mister pentru cercetători și nu au putut fi studiate până în acest moment, însă acest subiect devine de interes în contextul topirii calotelor glaciare din cauza încălzirii globale.
Matthew Sullivan, profesor de microbiologie la Universitatea Ohio, a declarat cî în prezent oamenii de știință dispun de instrumente care le permit să afle cum evoluează virusurile găsite în diferite straturi ale eșantioanelor de gheață. Acest lucru ar putea ajuta la căutarea vieții pe Marte.
„Odată ce ai dezvoltat această tehnologie nouă, poate ajuta la găsirea unor răspunsuri în alte medii foarte dificile”, a mai spus profesorul Sullivan, conform CNN.
Băiatul de 11 ani a fost internat la Institutul de Ştiinţe Medicale All India din New Delhi la data de 2 iulie şi a murit marţi, după cedarea organelor interne, potrivit unui comunicat guvernamental. Medicii şi personalul medical care au tratat pacientul infectat cu tulpina H5N1, precum şi familia băiatului, au rămas în izolare, iar autorităţile au început urmărirea contactelor, se menţionează în comunicat.
În Haryana, statul natal al băiatului, situat în nordul Indiei, autorităţile din domeniul zootehnic nu au identificat niciun caz suspect de gripă aviară şi au intensificat monitorizarea, conform aceleiaşi surse.
India a înregistrat circa şase focare de gripă aviară la păsări de curte în ultimele două decenii, toate aduse sub control şi nefiind raportat anterior niciun caz de contaminare umană în ţară.
În acelaşi timp, numărul deceselor în exces înregistrate în India în timpul pandemiei de coronavirus ar putea fi de zece ori mai mare decât bilanţul oficial, potrivit unei cercetări publicate marţi. Studiul, realizat de Centrul pentru Dezvoltare Globală din Statele Unite, estimează un număr cuprins între 3 milioane şi 4,9 milioane de decese în plus faţă de numărul preconizat în perioada ianuarie 2020 şi iunie 2021.
Mortalitatea în exces este definită ca diferenţa dintre numărul deceselor înregistrate şi numărul deceselor estimate în aceeaşi perioadă. Este o modalitate mai precisă de măsurare în comparaţie cu doar numărul deceselor de COVID-19 confirmate, potrivit OMS. „Bilanţul oficial al deceselor în India la sfârşitul lui iunie era de 400.000. Realitatea este, bineînţeles, catastrofal mai gravă„, se mai precizează în studiu. „Numărul real de decese este probabil de ordinul mai multor milioane şi nu a sutelor de mii, fiind în mod incontestabil cea mai gravă tragedie umană de la separare şi independenţă„, mai precizează studiul, citat de The Hindu.