„Delegarea atribuțiilor de premier către un alt membru al guvernului, de regulă către un vicepremier, este o procedură uzuală, folosită în trecut de alți premieri ai României. Nu credem că președintele Iohannis s-ar opune unei asemenea decizii care are ca scop protejarea actului de guvernare. PSD consideră că aceasta este o soluție care ține departe guvernarea de scandalul uriaș generat de lupta pentru putere din PNL”, transmite PSD într-un comunicat de presă.
Social-democrații spun că „scandalul „Cîțugate”, în care premierul a folosit resursele Guvernului pentru campania sa din partid”, precum și ”pelerinajul la Palatul Victoria al primarilor PNL pentru a face troc cu fonduri publice în schimbul votului pentru șefia partidului” constituie dovezi că premierul Cîțu nu mai are capacitatea de a-și exercita atribuțiile în mod obiectiv, „afectând astfel în mod deosebit de grav interesele comunităților locale tăiate de pe lista rectificării bugetare”.
Scandalul „Cîţugate” ia amploare. PSD face un nou apel către instituțiile abilitate să declanșeze o anchetă penală în cazul „Cîțugate”, după ce culpa a fost admisă public de către cei implicați, prin revocarea din funcție a autorului punctajului politic redactat sub antetul Cancelariei Prim-Ministrului.
Organele de anchetă au acum oportunitate de a demonstra opiniei publice din România că sunt imparțiale din punct de vedere politic și că aplică aceeași măsură, indiferent de culoarea politică a infractorilor.
Revocarea consilierului de stat reprezintă, practic, un auto-denunț prin care se confirmă autenticitatea documentului, iar faptul că premierul nu a dispus imediat sancțiuni împotriva celor care i-au folosit numele și însemnele Guvernului arată că acesta a cunoscut conținutul acelui text și a aprobat transmiterea lui către liderii PNL. Astfel, prim-ministrul Cîțu a comis infracțiuni deosebit de grave: a folosit resursele umane și financiare ale Guvernului în scopuri personale și a făcut uz de însemnele autorității instituției pe care o conduce pentru a-și crea un avantaj în competiția din interiorul partidului, susţine PSD într-un comunicat de presă.
Consilierul premierului Mioara Costin, al cărei nume apare pe documentul trimis de la Guvern cu punctajul pentru campania internă din PNL, a demisionat, decizia de eliberare din funcţie fiind publicată, joi seară, în Monitorul Oficial.
În Monitorul Oficial nr. 0723 din 22 Iulie 2021 a fost publicată deciza premierului Florin Cîţu privind ”eliberarea doamnei Mioara Costin, la cerere, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”.
”Având în vedere cererea doamnei Mioara Costin prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic – La data intrării în vigore a prezentei decizii, doamna Mioara Costin se eliberează, la cerere, din funcţia de consilier de statîn cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, se arată în document.