Jackfruit – fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete

Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire. Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit.
Alina Costache
27 iul. 2021, 12:07
Jackfruit - fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete
Jackfruit

Jackfruit nu încate categoric într-un frigider obişnuit. Este cel mai mare fruct care creşte într-un copac și poate atinge o greutate de 50 de kilograme, o înălțime de 1 metru și un diametru de 50 de centimetri, este plin de nutrienţi și poate înlocui cu succes carnea. Arborele de jackfruit poate produce între 100 și 200 de fructe pe an.

Jackfruit este fructul arborelui Jack, originar din Asia tropicală, un arbore veşnic verde, care face parte din familia dudului. Acesta este unul dintre cei mai mari arbori din lume, poate atinge înălţimea de 20 de metri. Asemănător ca formă cu pepenele galben, jackfruit este cel mai mare şi mai greu fruct care creşte în copaci, putând atinge între 5 şi 20 de kilograme, cel mai greu poate ajunge la 50 de kilograme.

Acest fruct conţine câteva zeci de seminţe care sunt comestibile şi se consumă fierte sau prăjite. Fructul jaca reprezintă o sursă importantă de vitamine şi minerale. Acesta conţine şi vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.

Jackfruit

Fructul jaca întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic, previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire. Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Jackfruit se găseşte şi în Thailanda, Malaezia şi Bangladesh, unde este considerat fructul naţional. În New York, se vinde la preţul de 2,50 dolari/jumătate de kilogram.

100 grame de Jackfruit furnizează 95 de calorii. Fiecare fruct este bogat în carbohidrați simpli precum fructoză și glucoză, care furnizează energie și produc o revitalizare instantanee a corpului. Fructul jack întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

Jackfruit-ul este bogat în fibre, având un efect laxativ important și în același timp, de protecție a mucoasei membranare a colonului, cu stimularea eliminării substanțelor chimice potențial cancerigene.
Fructele proaspete sunt foarte bogate în vitamina A și pigmenți flavonoizi, precum beta-carotenul, xanthină și beta-criptoxantină. Toate aceste componente joacă un rol vital ca substanțe anti-oxidante și de îmbunătățire a vederii. Vitamina A este necesară și pentru menținerea integrității mucoaselor membranare și a pielii. Consumul de fructe naturale bogate în vitamina A și caroteni este dovedit a proteja corpul împotriva cancerului de plămâni și cancerelor cavității bucale.

În plus, jackfruit-ul este o sursă bună de anti-oxidanți din categoria vitaminei C, furnizând 13.7 mg (la 100 grame) de vitamină C (sau 23% din necesarul zilnic al corpului). Astfel, există o bună protecție anti-infecțioasă și împotriva radicalilor liberi, care produc îmbătrânirea.

Este unul dintre fructele rare care sunt bogate în vitamine din complexul B – conținând cantități mari de vitamina B6 (piridoxina), niacină, riboflavină și acid folic.

Pepenele roşu, greşelile mari pe care le fac românii vara. Avertismentul specialiştilor, ce NU e bine să faci VIDEO

Fructele proaspete sunt o sursă de potasiu, magneziu, mangan și fier. Datorită conținutului crescut de potasiu, se realizează un control mai bun al ritmului inimii și presiunii arteriale. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic.

Acest fruct previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Și semințele de Jackfruit sunt digestibile, fiind bogate în amidon, proteine și minerale, fiind de cele mai multe ori consumate după prăjire sau adăugate la diferite feluri de mâncare, în loc de linte.

Cum poate fi inclus jackfruit-ul în preparate
Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Din semințele sale uscate se obține un fel de făină. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. De asemena vegetarienii caută să consume acest fruct pentru că are un gust asemănător cu carnea de porc.

Nu consuma niciodată aceste fructe dacă vrei să slăbeşti. Conţin foarte mult zahăr şi trebuie evitate total în curele de slăbire!
Pentru a-l păstra o perioadă cât mai îndelungată fără să se strice, oamenii îl țin în cutii de conserve sau îl usucă și îl consumă sub formă de chipsuri.

Sâmburii comestibii se pot prăji și consuma cu sare, sau se fierb în apă sărată pentru 25 de minute și se prepară ca și fasolea. Se poate servi pe post de garnitură la mâncăruri exotice. Pulpa comestibilă a alveolelor se poate consuma crudă sau se poate prăji (exact ca în cazul cartofilor prăjiți) și servi cu zahăr. În mod curent alveolele se usucă și se consumă sub forma de chipsuri.

https://www.youtube.com/watch?v=KT9HdVv1M6E

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Cum pierzi moștenirea în România fără să-ți dai seama, din neatenție. Ce trebuie să faci, acceptarea tacită a succesiunii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce simbolizează și de ce nu se face oricând
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai