”Este un asasinat energetic, închiderea unui colos industrial de 1275 megawati putere instalata, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimiși acasă 700 de angajați. Județul Hunedoara se va îmbogăți astăzi cu 1500 de șomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajați disponibilizați de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizați în Valea Jiului. Aceste concedieri au fost făcute și girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajați înapoi care să mimeze conservarea instalațiilor. Colegii mei pot confirma că au fost scoase de sub tensiunei nstalatiile turbinelor, cazanelor. (…) Vrem să le spunem devenilor că nu mai au alternativă pentru iarna viitoare, nu se va reuși pornirea instalațiilor. Vom singurul municipiu reședință de județ care va avea școlile închise nu din cauza pandemiei, ci din cauza frigului”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului ”Solidaritatea” din județul Hunedoara., potrivit profit.ro.
Preşedintele Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, a anunţat că centrala a fost oprită sâmbătă noaptea din cauza lipsei de cărbune.
Angajaţii au protestat fiindcă nu au primit bonusurile la salarii, cum ar fi decontarea transportului, tichetele de masă sau ajutorul de încălzire.
Salariile energeticienilor ajung, cu tot cu bonusuri, la aproximativ 3.500-5.500 de lei, au transmis reprezentanţii Sindicatului ”Solidaritatea” din Valea Jiului.
Şi preşedintele Sindicatului Renaşterea Jilţ Sud, Ion Popescu, a intrat în greva foamei luni dimineaţa, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Bărbatul a explicat că administraţia de la UMC Jilț a refuzat să negocieze un protocol cu sindicatul, pentru distribuirea fondului de promovare. „Fondul nostru de la Jilț Sud, nefiind consumat, s-a încercat o diversiune pentru mutarea acestuia la Jilț Nord, lucru cu care noi nu am fost de acord”, a spus Popescu, menționând că prima revendicare este ca listele să nu fie aprobate fără semnătura sindicatului.
Liderul sindical a vorbit și despre accidentele de muncă ce au avut loc în ultimele zile la Jilț Sud, unde un mal de pământ s-a prăbușit peste cabina unui excavatorist, iar pe un alt utilaj s-a rupt o balustradă, un salariat căzând peste un altul.
Liderul sindical a spus că a început singur acest protest, alți colegi fiind în așteptare. „Voi sta în greva foamei atât cât va fi nevoie”, a spus Popescu. „Pentru investiții nu sunt bani, dar pentru Nissane văd că sunt”, a adăugat acesta, arătând spre mașinile parcate în fața companiei.