O captură impresionantă de jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită într-un depozit de fructe din comuna Chiajna, de lângă București. Drogurile erau plasate în 40 de cutii cu banane, iar substanțele interzise ar fi venit, inițial din Columbia și ar fi fost doar trecute prin Anvers, Belgia.
Mai multe pachetele de cocaină au fost găsite pe plajele litoralului românesc și în Sfântu Gheorghe (Tulcea), în perioada 26 martie-15 aprilie 2019. O parte dintre pachete au fost descoperite și în Bulgaria, aproape de granița cu România. Transportul complet include de fapt peste o tonă de droguri.
Sistemele de supraveghere video la mare distanță amplasate pe coasta Mării Negre s-au defectat parțial de cel puțin trei ori în perioada când drogurile descoperite în aprilie pe litoral și în apa mării au intrat în România.
Drogurile erau transportate pe Marea Neagră și Delta Dunării, iar destinațiile finale erau Balcanii de Vest, dar și Olanda, Belgia sau Spania.
La operațiunea de traficare a substanțelor interzise au participat cetățeni brazilieni, un libanez domiciliat în Brazilia, români, spanioli, sârbi și ucrainieni. Grupul infracțional a fost constituit în ianuarie-martie 2019, cu scopul de a transporta cocaină din Portul Belem (Brazilia) până în apele teritoriale românești de unde urma să fie plasată pe piețele din Europa.
Conform procurorilor DIICOT, în 12 zile, grupul a reușit să plaseze în apele românești 3 tone de cocaină care au circulat pe ruta Brazilia-Constanța, relatează G4Media.
„La data de 26.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost sesizați de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO București cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza județului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat de pe raza unui stat al Uniunii Europene.
Valoarea de piață a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro.
Prin ordonanța Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 2 și art. 3 din Legea 143/2000.
Activitățile au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, al criminaliștilor din cadrul DGPMB – Serviciul Criminalistic și al luptătorilor SIAS.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.” se arată în comunicatul de presă DIICOT.
A plouat cu cocaină în Sardinia. O valiză care conţinea 8,5 kg cocaină, în valoare de peste 9 milioane de euro, a aterizat pe acoperişul unei case din Sardinia, scrie The Guardian. „Plouă cu cocaină în Sardinia”, a titrat presa italiană despre incidentul care a avut loc pe 28 martie. Incidentul a fost comparat cu tacticile folosite de traficanții de droguri din America de Sud.
În urma anchetei, care a durat patru luni, poliția l-a arestat pe pilotul avionului. Potrivit anchetei, avionul a decolat de pe un aeroport din Roma și a survolat provincia Nuoro, din nord-estul Sardiniei, înainte de a se îndrepta spre vest, spre Baratili San Pietro. Aici, a dispărut de pe radar timp de aproximativ 20 de minute. Anchetatorii au precizat că perioada de timp în care aparatul de zbor a dispărut de pe radar a coincis cu intervalul de timp în care valiza fusese aruncată, deoarece zbura la o altitudine foarte joasă.
„Analiza GPS-ului aflat la bordul avionului a confirmat că, în timpul celor 20 de minute, aeronava a efectuat mai multe ture în zona de deasupra locului în care a fost descoperită valiza”, a declarat poliția.
De asemenea, avionul a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce făcea o escală pe aeroportul din Olbia. Declarațiile martorilor, cei mai mulţi dintre aceştia dintre angajaţii aeroportului, și înregistrările privind alimentarea cu combustibil au dus la identificarea pilotului. Este vorba despre Francesco Rizzo, de 28 de ani, din Roma. Rizzo lucra ca pilot pentru o companie maghiară și transporta mai mulți pasageri înstăriți când a fost arestat pe aeroportul Elmas din Cagliari. Poliția îi caută în continuare pe traficanții care ar fi trebuit să primească valiza.