Cercetătorii Universităţii din Colorado l-au denumit 4179 Toutatis şi este unul din cei mai mari asteroizi care s-au apropiat vreodată de Pământ, potrivit National Geographic. Dimenisunile sunt uriaşe, având peste 4km lungime(4.46 km) şi o lăţime de 2km(2.4 km). Potrivit cercetătorilor, el este considerat a fi aproape de planetă, cu toate că va trece la peste 6.9 kilometri distanţă, adică la o distanţă de 18 ori mai mare decât cea a lunii faţă de Terra.
Trecerea lui nu este o surpriză prea mare pentru majoritatea astronomilor deoarece din 4 în 4 ani asteroidul survolează spaţiul nostrul. Oamenii de ştiinţă încearcă să il cerceteze indeaproape pentru a afla mai multe informaţii despre modul în care acesta se roteşte şi pentru a-i afla compoziţia. Astfel de informaţii îi pot ajuta să îi calculeze viitoarele traiectorii, deoarece treptat asteroidul îşi modifică traseul datorită influenţei gravitaţiei.
Forma lui oferă infomaţii despre modul în care acesta a apărut. Cercetătorii spun că arată ca o alună alungită, sau ca un om de zăpadă, reuşind să creeze o imagine pe calculator în urmă testelor şi a imaginilor radar. Există mai multe teorii privind modul în care acesta s-a format, dar niciuna nu este sigură. Structura lui poate să fie rezultatul unei ciocniri cu un alt corp ceresc sau doar rezultatul efectului YORP, care spune că lumina soarelui poate face un asteroid să înceapă să se rotească şi să călătorească prin spaţiu.
Dan Scheeres, profesor de astronomie la aceiaşi universitate americană, studiază acest obiect de peste 20 de ani, reuşind să ofere o explicaţie plauzibilă. El crede datorită efectului YORP, asteroidul a început să se rotească atât de repede încât a început să arunce materie în spaţiu, separându-se în două corpuri care ulterior au încetinit şi s-au lipit la loc.
Cercetătorii nu sunt singurele persoane care vor putea să vadă acest fenomen astronomic. Astronomii amatori se pot bucura şi ei, chiar dacă nu va fi vizibil cu ochiul liber. Ei vor avea nevoie de un telescop de mici dimensiuni pentru a-l vedea.