Cătălin Drulă a vorbit despre motivele pentru care autoritățile nu au intervenit mai eficient în cazul trenului cu copii blocat nouă ore în câmp. Ministrul a mai declarat că nu are în vedere o posibilă demitere a șefului CFR, Ovidiu Vizante.
„Situația trenului de ieri foarte prezent în presă a fost nefericită, o regret nespus, îmi cer scuze. Am cerut CFR un raport detaliat despre cum să îmbunătățim procedurile în această situație. Cauzele blocajelor de ieri a fost acel accident și furtuna din București. Voi primi raportul. Ce am cerut CFR Infrastructură e să facem tot ce e omenește posibil să evităm sau dacă se întâmplă să minimizăm impactul.
Trenurile nu se cumpără de pe raft, ele trebuie produse înainte. E o singură ofertă, au fost două oferte: o companie europeană și una din China, companiile din China nu mai au dreptul să participe, deci avem o singură ofertă.
Eu am spus 2 luni ca să putem să semnăm și contractul. Principiile pe care funcționez sunt pe bază de profesionalism și eficiență. Actul de management se judecă așezat, la rece, nu după o declarație de moment. Domnul director al CFR Călători și-a prezentat scuze ieri și pentru mine subiectul este încheiat. Dar domnul director are o evaluare de dat, vom face o evaluare pentru toți managerii și vom vedea apoi. Nu sunt rudă cu domnul Vizante.”, a afirmat ministrul Transporturilor.
Cătălin Drulă a anunțat că în cel mult două luni va achiziționa 20 de trenuri de ultimă generatie nou nouțe electrice, cu posibilitatea de a cumpăra 37 de trenuri, cu rame electrice , 350 de locuri.
„Dacă până la un punct în condițiile actuale aceste deranjamente pot fi inevitabile, măcar să fie minimizate, să intervină cât mai rapid, să nu fie de ore, ci de 40 min.
Au fost luate măsuri și pe partea de aer condiționat, a fost o campanie de reparat pe cât posibil pt aceste vagoane foarte vechi.Vagoanele pleacă prerăcite din depou, astea sunt măsuri luate în special pentru această perioadă. Garniturile sunt însoțite pe cât posibil de electricieni.
Consecința subfinanțării cronice a sistemului feroviar nu e de ieri, e de 30 de ani
Ceea ce trebuie noi să facem este să scoatem sistemul din groapa în care a fost aruncat, asta nu se face din gesturi și vorbe, ci din capitalizarea investițiilor.
Nu există eficientizare doar din gesturi, a eficientiza costă. Avem investiții demarate: În cel mult 2 luni vom semna un contract de achiziție pentru 20 de trenuri noi nouțe, electrice, cu opțiune de a cumpăra încă 17. 37 de trenuri de rame electrice, moderne, cu aproximativ 350 de locuri.
Asta e parte din soluția de viitor și nu cârpeala care se desfășoară de zeci de ani în care reparăm locomotive de zeci de ani.” a declarat ministrul Transporturilor.