Cum trebuie setată temperatura la frigider vara. Greşeala care îţi strică şi alimentele, şi frigiderul

Temperatura din frigider, recomandată de producători, este între 3 și 6 grade. Dar aceasta variază în funcție de tipul aparatului, precum și în funcție de anotimp. Iată cum trebuie să setezi gradele la frigider și la congelator, să păstrezi alimentele în condiții optime.
Filip Stan
30 iul. 2021, 12:56
Cum trebuie setată temperatura la frigider vara. Greşeala care îţi strică şi alimentele, şi frigiderul
Temperatura la frigider

Vara, temperatura din frigider trebuie să fie cu un grad sau două mai scăzută decât în anotimpul rece. De aceea, este bine să setezi frigiderul la 3 grade.

Cum înmoi rapid untul scos din frigider. Metoda ingenioasă care nu dă greş. VIDEO

Temperatura ambientală este mult mai ridicată în zilele de vară și, ori de câte ori deschizi ușa frigiderului, un aer cald pătrunde în interior. De aceea, e bine ca frigiderul să fie setat la 3, maximum 4 grade Celsius.

Aparatele moderne îți indică ele temperatura din interior, dar frigiderele mai vechi nu au un termometru la vedere. Poți pune tu un simplu termometru de la farmacie într-un pahar cu apă pe care îl pui apoi în frigider. Verifică termometrul peste 3 ore și vei știi temperatura la frigider.

Temperatura la frigider diferă de la un raft la altul

Chiar dacă setezi o temperatură pentru tot frigiderul, aceasta este diferită în funcție de zonă. Spre exemplu, cel mai rece este pe raftul de jos și pe raftul central, unde este bine să ții brânzeturile, untul și preparatele din carne, precum și mâncarea gătită.

În general, pe raftul superior este mai cald cu jumătate de grad sau un grad, iar aici pot fi ținute dulciurile și fructele care trebuie să stea la frigider. De asemenea, pe ușa frigiderului este ușor mai cald și aici pot fi stocate sticle și borcane cu diverse gemuri și conserve.

Trebuie să mai știi că peștele eviscerat se poate păstra 12 ore pe raftul de jos, la o temperatură medie de 3 – 4 grade, înainte de a fi gătit. De asemenea, carnea tocată sau pulpele de pui pot rezista 24 de ore în zona cea mai rece a frigiderului.

Avertizarea specialiştilor. Nu ţine niciodată acest aliment în frigider! Riscul de infecție este mare

Temperatura optimă din congelator

În general, congelatorul trebuie setat între -18 și -25 de grade Celsius. Dar, pe timpul verii, când îl folosești mai des pentru înghețată, pentru carne și legume, este bine să setezi o temperatură între -18 și -20 de grade.

Când decongelezi carne și pește, lasă-le în frigider peste noapte, să reduci cât mai mult riscul de contaminare. Decongelarea la temperatura camerei grăbește dezvoltarea bacteriilor, ceea ce nu este de dorit mai ales în zilele foarte calde de vară.

Temperatura la frigider. Nu o lăsa pe cea presetată din fabrică, pe care frigiderul o va afișa în momentul instalării. Printr-o reglare corectă a termostatului, temperatura în frigider va fi constantă, iar tot ceea ce acesta cuprinde, se va conserva așa cum trebuie. Astfel, tu și familia ta vă veți bucura de alimente sănătoase.

Temperatura la frigider vara vs. Temperatura în frigider iarna


Vara, când temperaturile de afară ating mai mult de 30 grade, alimentele pe care le cumperi au nevoie, odată ce ai ajuns acasă cu ele, să fie puse imediat la rece. Imaginează-ți parcursul unei bucăți de carne proaspătă, de exemplu, de la supermarket până acasă, vara, prin căldura apăsătoare din mașină sau autobuz, timp de zeci de minute. Reglarea temperaturii în frigider trebuie făcută corect, astfel încât, tot ceea ce cumperi de mâncare în acest sezon, să fie bine conservat, mai ales când e vorba de alimente perisabile. Astfel, vara, temperatura ideală în frigider ar trebui să fie cu unul sau chiar două grade în minus față de cea setată în mod obișnuit.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre temperatura în frigider

Care este temperatura normală în frigider?

Temperatura din frigider se situează între 2 și 7 grade Celsius. Aceste valori diferă și în funcție de compartimentul dedicat diverselor tipuri de alimente. De asemenea, tabelul temperaturii din frigider se modifică și în funcție de anotimp. De exemplu, vara, temperatura ideală în frigider e bine să fie cu unul sau chiar două grade în minus față de cea setată în mod obișnuit.

Unde este bine să ținem frigiderul?

Frigiderul se poziționează în bucătăria locuinței. Favorizează un spațiu bine aerisit, cu o temperatură constantă (în niciun caz camera nu trebuie să fie foarte călduroasă). Nu așeza aparatul lângă o sursă de căldură și nici în bătaia directă a razelor soarelui. Căldura din încăpere duce la o creștere a consumului de energie. Nu poziționa frigiderul între pereți, la o distanță mai mică de 10 cm față de aceștia, deoarece frigiderul nu se va ventila corespunzător.

Temperatura la frigider. Cât de des este indicat să curăț frigiderul?

Curățarea frigiderului (exterior, dar mai ales interior) trebuie făcută de fiecare dată când este cazul, fără a-l dezgheța neapărat (mai ales că multe modele sunt No-Frost). Șterge-l cu o cârpă moale înmuiată în apă și soluție specială pentru curățarea frigiderului, sau în puțin detergent lichid pentru vase, ori poți recurge la remediile bunicii: apă cu oțet.

Câte alimente pot pune în frigider?

Nu este indicat să supraîncarci frigiderul cu alimente. Un frigider burdușit cu ”de toate” va consuma mult mai multă energie, deci vei scoate mai mulți bani din buzunar la achitarea facturii. În plus, și temperatura din interiorul său se va modifica, lucru deloc benefic pentru produsele din el.

Alimente care nu trebuie tinute in frigider

Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider.

Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare.

De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat.

Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider.

Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente.

Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile.

Acestea au clar un gust mai bun daca sunt tinute in afara frigiderului. Sunt intotdeauna comestibile chiar si dupa ce au fost scoase din frigider si ar putea avea o durata mai mare de viata tinute in lada pentru legume si fructe. Dar, in general, este in interesul dumneavoastra sa le tineti in afara frigiderului.

Cea mai mare greşeală pe care o faci în bucătărie. Tu unde ţii roşiile?

Exista cateva alimente pe care nu ar trebui sa le conservati in frigider sau care isi vor pierde calitatea daca alegeti sa faceti acest lucru.

Cartofii – frigiderul este un mediu mult prea racoros pentru cartofi. Temperatura destul de rece transforma amidonul in zaharuri. Aceasta situatie le va da un gust dulce ciudat (si neplacut) si o textura dezagreabila, granuloasa cand ii veti taia. Acest surplus de zahar face cartofii sa se innegreasca inainte de vreme in timpul gatirii, ceea ce ii face mai putin apetisanti. Expertii recomanda stocarea acestor legume intr-un loc racoros, dar fara umiditate. Daca este posibil, asezati-i intr-un invelis de hartie (pentru ca sacii din plastic favorizeaza umiditatea si accelereaza alterarea). Daca pastrati cartofii in acest fel, vor ramane proaspeti pana la 3 saptamani.

Rosiile – si acestea au o reactie nepotrivita atunci cand le asezati in frigider: devin moi, membrana este deteriorata, ceea ce le confera o textura faramata. In locul frigiderului, ar trebui sa pastrati aceste legume foarte nutritive la o temperatura potrivita (la temperatura camerei). Ati putea sa asezati rosiile inca necoapte pe pervazul ferestrei. Tineti-le intr-un invelis de hartie (niciodata intr-unul de plastic) pentru a le accelera coacerea. Odata coapte, rosiile ar trebui sa fie gatite in 3 zile. Daca vor incepe sa devina prea coapte, este timpul sa le transformati intr-un sos de tomate.

Busuiocul – aceasta planta aromatica se potriveste perfect cu rosiile in farfuria dumneavoastra si este dovedit faptul ca busuiocul are nevoi similare in ceea ce priveste conservarea. Ca si rosiile, busuiocului ii place caldura. De aceea, daca il pastrati mai multe zile intr-un mediu rece cum ar fi aparatul frigorific, se va ofili prematur.

Busuiocul se va pastra mai bine daca il veti tine pe masa si gatiti-l ca si cum ati face-o cu crengutele proaspat taiate. Un buchet proaspat din acest condiment poate fi pastrat intr-un pahar cu apa (pe care sa o schimbati la 24 sau 48 de ore), departe de lumina directa a soarelui. Acoperiti buchetul (fara a-l strange) cu un invelis de plastic, care il va ajuta sa-si pastreze umiditatea, dar aveti grija ca invelisul sa aiba o deschizatura care sa permita aerului sa patrunda.

Ceapa – devine moale si imbatraneste in umiditatea frigiderului. Altfel, cum ar putea fi buna o ceapa moale, fara a fi crocanta? Aceasta are tendinta de a-si imprastia aroma si a altera mirosul si gustul celorlalte produse din apropiere. Desi v-ar putea placea gustul cepei, sigur nu ati dori ca toate celelalte alimente sa ii imprumute savoarea. Este de preferat sa pastrati ceapa intr-un loc fara umiditate (ar trebui sa evitati razele soarelui) pana ce o veti consuma. Amintiti-va ca nu trebuie sa pastrati niciodata ceapa si cartofii impreuna. In caz contrar, ceapa isi va transmite mirosul care le va face pe ambele legume sa se altereze (intai se inmoaie, apoi putrezesc) mai repede.

 
Pepenele galben – pastrati pepenele galben, asa cum o faceti cu pepenele rosu, pe masa, pentru a obtine cea mai buna savoare. Studiile americane au demonstrat ca pastrarea acestor fructe la temperatura ambientala poate chiar sa ajute antioxidantii sa ramana intacti. Odata taiat pepenele galben, puteti sa conservati bucatile in frigider 3-4 zile.

Usturoiul – pastrati puternica savoarea cateilor de usturoi asezandu-i intr-un recipient racoritor, uscat si aerisit, dar niciodata la frigider. Odata taiat capul usturoiului, folositi cateii de usturoi cel mult 10 zile pentru a va bucura in continuare de binefacerile acestora asupra sanatatii. Daca nu este taiat, usturoiul poate cu usurinta sa fie tinut in jur de 2 luni in camara cu alimente, in maniera in care aerul sa poate patrunde.

Merele – aceste fructe proaspat culese vor fi foarte bune in bucataria dumneavoastra, dar cu siguranta nu si in frigider. Daca merele nu vor fi consumate timp de 2 saptamani, ati putea sa le pastrati mai mult timp punandu-le la o temperatura rece (dar nu inainte de 15 zile).

Fructele cu samburi – lasati piersicile, caisele, nectarinele si prunele sa se coaca la temperatura camerei fara sa le puneti in frigider. Daca va place sa le consumati mai coapte, atunci asezati-le in lada pentru fructe si legume cateva zile. Avocado este un exemplu perfect pentru a ilustra cele scrise mai sus. Acest fruct cu sambure nu incepe sa se coaca pana nu este cules din arborele de avocado. Daca ati cumparat un avocado tare ca o piatra, nu il puneti in frigider, pentru ca ii va incetini procesul de maturatie si se va coace foarte greu. Totusi, daca ati cumparat un avocado perfect copt, dar nu doriti sa il consumati imediat, a-l pune la temperatura rece ii poate prelungi durata de folosire (inainte sa devina prea copt). In general, este de preferat sa pastrati avocado mai dur si necopt pe masa din bucatarie si sa pastrati avocado copt in frigider daca nu doriti sa il consumati prea curand.

Ananasul – la fel ca fructul de avocado, ananasul este oprit din procesul sau de maturizare atat timp cat este conservat in frigider. Mai rau de atat, isi pierde gustul, pentru ca enzimele care ii permit sa se coaca dispar si, astfel, il va face sa-si piarda savoarea dulce.

Sosurile iuti – puteti sa le pastrati intre 12-36 de luni in siguranta in camara cu alimente. Este total inutil sa le lasati intr-o camera racoroasa crezand ca e mai bine astfel. Pastrati locul pentru alte alimente, care sunt perisabile.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul