VIRUSUL GRIPAL, foarte periculos. Poate cauza infecţii severe, chiar letale

Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la cel al plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces, în lume fiind, anual, între 250.000 şi 500.000 de îmbolnăviri letale.
Romania TV
07 dec. 2012, 16:02
VIRUSUL GRIPAL, foarte periculos. Poate cauza infecţii severe, chiar letale

Daniela Ştefănescu, medic primar medicină de familie şi vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti (AMFB), atenţionează, într-un comunicat de presă, remis, vineri, Mediafax, că gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor cum sunt şcolile, grădiniţele şi centrele de afaceri.

Virusul gripal, spun specialiştii, este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa cauzează, anual, între 250.000 şi 500.000 de decese.

Cum prevenim gripa

Cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia este vaccinarea, mai spune medicul.

„Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90 la sută riscul de îmbolnăvire la copii şi la adulţii sănătoşi şi cu până la 60 la sută riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire şi complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece. În continuare, mulţi pacienţi cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare şi folosesc metodele tradiţionale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, şosetele cu carmol sau masajele cu oţet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalţi se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru”, a mai spus dr. Ştefănescu.

Potrivit vicepreşedintelui AMFB, sunt numeroase „mituri” cu privire la vaccinarea antigripală, unul fiind acela că, dacă ne vaccinăm, ne îmbolnăvim.

În realitate, spun medicii, prin vaccinare, se administrează o formă modificată a virusului, în cantităţi foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul, subliniază specialiştii.

Virusurile suferă mutaţii de la an la an

Un alt mit este acela potrivit căruia, dacă ne-am vaccinat o dată, ne-am imunizat pentru mai mulţi ani.

„Virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul sau suferă mutaţii. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-şi păstra eficienţa. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare şi trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv”, explică dr. Daniela Ştefănescu.

Virusul gripal, extrem de contagios

Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse, dar şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată.

Medicii avertizează că viruşii ce contaminează obiecte sau suprafeţe care sunt atinse de cei care nu se spală pe mâini pot ajunge la nivelul căilor respiratorii.

De asemenea, potrivit medicului, gripa poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă şi de starea de sănătate.

„Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul şi celorlalţi cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă prioritar categoriilor de populaţie la risc: copiii între 6 luni şi 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecţiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, bătrâni)”, se mai arată în comunicat.

Vaccinul antigripal poate fi făcut şi de femile însărcinate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, începând cu 2012, şi vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care, în sezonul de gripă, au peste 14 săptămâni de sarcină. Vaccinarea nu se efectuează, însă, în cursul primului trimestru de sarcină. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produşi de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecţie suplimentară pentru copil.

Ministerul Sănătăţii (MS) a demarat campania gratuită de imunizare antigripală a persoanelor la risc, cei neincluşi în programul MS trebuind să-şi procure singuri vaccinul.

Pentru campania de imunizare gratuită, MS a cumpărat din import un milion de doze de vaccin, care au început să fie distribuite din 19 noiembrie.

În acest sezon, în România a fost confirmat un singur caz de gripă, la un adolescent de 15 ani din judeţul Argeş, care nu a necesitat internare.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'