Ortodoxe: Aducerea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan
Greco-catolice: Aducerea moaștelor Sf. m. arhid. Ștefan la Ierusalim. Începe Postul Sfintei Marii. Post
Romano-catolice: Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.; Petru Iulian Eymard, pr.
Sfântul Arhidiacon Ștefan este pomenit în fiecare an pe 27 decembrie. Pentru că a proclamat în mod public divinitatea Mântuitorului, a fost ucis, potrivit crestinortodox.ro. Rămăşiţele sale părinteşti au fost îngropate de Gamaliel în satul Cafargamala, de lângă Ierusalim. Gamaliel, renumitul învățător al legii evreiești, l-a înmormântat și pe Nicodim, prietenul lui Ștefan, care a plâns la mormântul Sfântului Ștefan până a murit.
După sute de ani, Gamaliel s-a înfățișat de trei ori în vis lui Lucian, preotul din Cafargamala. Emoţionat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh și, luând binecuvântare, a venit cu oameni și a dezgropat oasemintele Sfântului Ştefan. Acestea au fost mutate cu procesiune în Sion și înmormântate într-o biserică ridicată de boierul Alexandru. Când acest boier a murit, i s-a făcut un sicriu de chiparos asemenător celui al sfântului și a fost îngropat lângă mormântul Sfântului Ștefan.
Iuliana, soția boierului Alexandru, dorind să ia trupul bărbatului ei și să-l ducă în țara sa, la Constantinopol, fiind cuprinsă de pronia dumnezeiască a lăsat sicriul soțului, și vărsând multe lacrimi, a luat racla sfântului. Racla a fost așezată de împăratul Constantin în palatul împărătesc.
Cu împărătească cunună a fost încununat creştetul tău, din chinurile cele pe care le-ai răbdat pentru Hristos Dumnezeu, întâi pătimitorule între mucenici. Că tu, mustrând nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L pentru sufletele noastre.