Aproximativ 40.000 de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Aproximativ 40.000 de femei au fost testate, gratuit, în primele trei luni de la debutul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, informează Ministerul Sănătăţii.
Romania TV
07 dec. 2012, 18:23
Aproximativ 40.000 de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Cele mai multe testări Babeş-Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord – vestul ţării. De asemenea, în unităţile din judeţele din centrul ţării au fost executate în jur de 8.000 de testări, scrie agerpres.ro.

„Este un început bun pentru acest program. Ne bucură faptul că femeile sunt receptive şi vor să participe, chiar dacă prezenţa medicilor de familiile este încă redusă. Încurajăm femeile ca şi anul viitor să participe la testări. Un rezultat pozitiv nu înseamnă cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care îţi pot salva viaţa. România are cea mai mare rată de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, potrivit unui comunicat al MS.

Ministerul Sănătăţii a lansat de la 1 septembrie Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau. Programul MS este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de cinci ani.

Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi „Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ”Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program.

Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai