Gelul antibacterian pe care cei mai mulți șoferi îl au în mașină conține substanțe inflamabile, care îl transformă într-o adevărată bombă cu ceas. Specialiștii avertizează că este extrem de periculos ca oamenii să țină în autoturism recipiente care conțin substanțe inflamabile sau se află sub presiune.
Pe perioada verii, temperatura din mașină, atunci când este lăsată în soare, poate ajunge și la 60 de grade. Inspectoratul pentru situații de urgență a transmis un mesaj în care avertizează cetățenii să scoată imediat aceste obiecte periculoase din mașină, întrucât există pericolul de explozie.
Majoritatea șoferilor obișnuiesc să uite aceste obiecte inflamabile în mașină mai mult timp, de aceea autoritățile îndeamnă oamenii să-și facă curat în autoturism înainte de a pleca la drum.
„Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții. La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor. Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze”, se arată într-o postare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Atunci când vremea este caniculară este important ca șoferii să ia măsuri pentru a răcori eficient interiorul mașinii.
Cazul Hexi Pharma revine. Jurnaliştii de la Turnul Sfatului au descoperit că mai mulţi dezinfectanţi erau diluaţi sau nu conţineau deloc substanţa activă pentru care a primit aviz de vânzare.
Citeşte şi Cât durează efectul dezinfectantului pentru mâini. Ce se întâmplă dacă ai mâinile foarte murdare
„Nu doar mari producători autohtoni vând biocide neconforme pe piața din România, ci chiar și giganți internaționali din industrie. Turnul Sfatului a descoperit și cum, de data aceasta, instituțiile statului român au fost avertizate asupra amplorii acestor situații generatoare de profituri necuvenite și care reprezintă un atentat asupra sănătății populației. Fără ca cineva să reacționeze în vreun fel.
Din primăvara anului trecut, de când a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei, o nouă afacere și-a dezvăluit potențialul: producția de dezinfectanți. Atât de mare a devenit cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față. Așa că din mai 2020 s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.
De cealaltă parte, Registrul național al produselor biocide – cel întocmit de comisia permanentă din cadrul INSP – consemnează că la începutul acestui an erau avizați pentru vânzarea în România alți aproape 400 de dezinfectanți”, scriu jurnaliştii din Sibiu.