Asfaltul s-a topit în unele zone pe marile bulevarde și s-au format șanțuri, cum ar fi zona Piața Națiunile Unite. Canicula face ravagii și în Sectorul 6, într-o stație de autobuz din apropierea Pieței Leu, unde s-au format dâmburi.
Emil Gâtej – expert siguranță rutieră: Parcă asfaltul a plecat de la locul lui sub greutatea autobuzelor, autovehiculelor mai grele. S-au format aceste gropi imense de-a lungul drumului, ceea ce le face extrem de periculoase la viteză. Pe porțiuni de acest tip pot să apară pierderi de aderență, în caz de ploaie abundentă, viteză și ploaie, se poate accentua fenomenul de acvaplanare și aceste oscilații ale aderenței pot duce la fenomene destul de grave.
Șoferii declară că acestă situație îngreunează extrem de mult circulația și le testează capacitățile. Cetățenii se tem că în ciuda precauțiilor, pericolul este iminent.
„Sunt destul de rele și de supărătoare pentru noi. Mai ales când plouă intens, sunt foarte periculoase.”, a declarat un șofer despre străzile din Capitală.
Experții în siguranță rutieră avertizează șoferii care circulă prin București să fie atenți la viteză și să aibă o strategie cu privire la eventualele pericole ce pot apărea din cauza asfaltului dezafectat.
„Reducem viteza foarte mult și încercăm să mergem pe zonele mai înalte, nu ne ducem pe șanțurile deja create de autoturismele grele, puțin într-o parte să nu lovim autoturismul pe dedesubt. E important să avem o strategie, e ca în off road, trebuie să gândești cu o secundă înainte pe unde vei merge. Se poate mișcă volanul, se pot întâmpla lucruri necontrolate. Un șofer neexperimentat sau agresiv fără educație pierde controlul dacă are viteză mare și mașina poate fi aruncată de pe carosabil către trotuar.” a menționat Emil Gâtej, expert în siguranță rutieră.
Ionuș Ciurea de la Asociația Pro Infrastructua a explicat procesul prin care asfaltul se deformează din cauza caniculei și astfel riscul de accidente rutiere crește.
„În momentul în care avem caniculă, bitumul se lichefiază, se topește și asfaltul devine din solid, un fel de plastilină. Un autobuz care staționează în stație sau în zone cu ambuteiaje, cu blocaje și stă bară la bară timp îndelungat, acolo asfaltul o să se deniveleze și vor apărea făgașuri, așa se numesc. Există un motiv foarte simplu pentru care se întâmplă asta, o rețetă a asfaltului care este insuficientă, nu are rezistență la caniculă.”, a explicat Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura, potrivit Digi24.