O premieră medicală a avut loc în România, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, unde medicii au realizat o intervenție chirurgicală minim invaziv pentru ruptură de aortă. Operația a salvat viața unui tânăr de 35 de ani, care trecuse printr-un accident de mașină.
“Am efectuat o intervenţie pe care putem considera premiera naţională, o urgenţă. Echipa noastră a decis ca poate să facă aceste intervenţii şi am început o procedură endoprotezare complexă pentru procedeul hybrid al aortei toracice.” , a declarat prof.dr. Horațiu Suciu.
Tânărul de 35 de ani din Caras Severin a ajuns în stare critică la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cu un elicopter SMURD. Bărbatul a fost operat de urgenţă, după ce în urma unui accident rutier s-a ales cu multiple traumatisme, dar şi cu aorta ruptă, relatează stiri.infomures.
Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Medical Nova Vita, aceste proceduri au fost realizate de dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervențională, și dr. Peter Popovic, șeful Departamentului de Radiologie Abdominală al Institutului de Radiologie din cadrul Centrului Universitar din Ljubljana, scrie Agerpres.
„Evoluția pacienților după implantarea particulelor cu citostatice a fost foarte bună, aceștia putându-se externa la 24 de ore de la intervenție. Această tehnică s-a efectuat până în prezent doar în București, iar după realizarea intervențiilor din data de 17 martie, Târgu Mureșul devine singurul oraș din provincie unde pacienții pot beneficia de aceste proceduri. Chemoembolizarea intraarterială cu microparticule DC Bead încărcate cu citostatic este o procedură de tratare a tumorilor maligne hepatice primare și secundare, în stadiu intermediar (cancer hepatic sau metastaze hepatice), fiind o metodă modernă și eficientă, alternativă la tratamentul chirurgical, care, de cele mai multe ori, implică riscuri majore și o recuperare postoperatorie dificilă”, a precizat directorul medical al Nova Vita, dr. Dragoș Popa.
Potrivit documentului, obiectivul procedurii prin chemoembolizare cu DC Bead este acela de a controla sau chiar opri progresia tumorală, crescând astfel șansele de supraviețuire ale pacientului.
„Succesul terapeutic al intervenției depinde de selecția pacientului, gradul de lezare hepatică și bineînțeles de dimensiunea tumorii. Intervenția minim invazivă necesită anestezie locală, este nedureroasă, pacientul putând să revină la activitatea cotidiană într-un timp foarte scurt”, se mai arată în comunicat.