Ungaria a luat s-a plasat în fața României, la JO 2020, deși are jumătate din populația țării noastre. Guvernul de la Budapesta oferă printre cele mai mari sume din lume pentru premierea celor care au prins podiumul, la Tokyo.
„Forbes“ a prezentat clasamentul ţărilor care vor răsplăti cu cele mai mari sume de bani sportivii care s-au clasat pe podiumurile de la Tokyo. Există și câteva Comitete Olimpice, cum ar fi Marea Britanie, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia care nu oferă nicio primă pentru medaliaţii lor.
Spre deosebire de România, unele țări nu-şi premiază atleţii din bani publici, cum ar fi spre exemplu Statele Unite ale Americii. Potrivit „Forbes“, Comitetul Olimpic din SUA îşi asigură bugetul exclusiv din vânzarea drepturilor de televizare, sponsorizări şi donaţii.
În topul „Forbes“ apare și Ungaria. La JO de la Tokyo, maghiarii au obţinut cel mai bun rezultat, ca număr de medalii adunate, 20, de la JO 1996 încoace. Ceea ce înseamnă că investiţiile masive făcute de guvernul Orban în sport dau rezultate concrete. În România situaţia sportul românesc este una tragică, în contextul în care a avut alocat cel mai mic buget din 2021.
Printre ţările care au alocat cele mai mari sume pentru premierea atleţilor medaliaţi, la Tokyo se află Italia care a investit 9,07 milioane de dolari
Italienii au luat 27 de medalii, la fiecare din ultimele şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară. Şi care plăteşte aurul cu 212.000 de dolari, argintul cu 106.000 şi bronzul cu 71.000. Cu un total de 40 de medalii luate, la Tokyo, Italia va aloca cea mai mare sumă pentru premierea sportivilor care au ajuns pe podium, în Japonia.
SUA alocă 7,84 milioane de dolari sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice, potrivit clasamentului Forbes.
Americanii au luat cele mai multe medalii, la JO 2020, 113, iar SUA are un sistem special de premiere: răsplătesc fiecare component dintr-un lot la sporturile de echipă.
Ungaria a fost reprezentată pe podium la olimpiadă în zece sporturi. Maghiarii răsplătesc fiecare component din loturile sporturilor de echipă, naţionalele lor de polo au fost cele mai costisitoare, la Tokyo.
Cu câte 13 jucători în fiecare formaţie, maghiarii au luat bronzul, atât la masculin, cât şi la feminin. Cei 26 de poloişti maghiari au încasat 2.460.000 de dolari, potrivit clasamentului Forbes. Ungurii plătesc aurul cu 168.000 de dolari, argintul cu 126.000 şi bronzul cu 94.615 a mai relatat presigioasa publicație.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a anunţat sumele cu care vor fi premiaţi sportivii care vor ajunge pe podium la JO 2020, în condiţiile în care vorbim despre bani publici. Aşadar, în România, aurul valorează 70.000 de euro, argintul 50.000, iar bronzul 30.000. Apoi, potrivit legii, clubul la care e legitimat sportivul medaliat poate oferi, la rândul său, jumătate din aceste sume pentru a contribui la premiere. Iar în cazul campionilor olimpici (fetele de la dublu vâsle, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş), COSR le va oferi drept bonus şi o maşină Toyota Camry, relatează Adevarul.
În anul 2000, România a aprobat o lege conform căreia, sportivii cu performanțe deosebite vor primi o rentă viageră pe viață. În luna iunie 2021, sportivi români legendari cum ar fi Nadia Comănescu, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă sau Gabriela Szabo au primit 16635 de lei. Un singur aur olimpic, cum ar fi cel câștigat de Constantina Diță la Beijing, e recompensat cu aproape 5000 de lei pe lună.