Pericol în Marea Neagră. Anchetele desfăşurate de cercetătorii ruşi, precum şi imaginile surprinse din satelit demonstrează că de fapt este afectată o zonă de 80 de kilometri pătraţi. Adică o zonă de 400.000 de ori mai mare decât cea anunţată în primă fază.
„Calculele ne arată că suprafaţa poluării cu petrol în momentul captării imaginii a ajuns la circa 80 de kilometri pătraţi. Pata de petrol se întindea de la ţărm către largul mării pe o distanţă de 19 kilometri, duminică, pe 8 august”, susţin cercetătorii ruşi.
Scurgerea provine de la Minerva Symphony, un petrolier sub pavilion grecesc şi s-a produs în terminalul Iujno-Ozereievka, lângă Novorossiisk. Terminalul este deţinut de Consorţiul conductei petroliere caspice. Acest consorţiu transportă petrol din Kazahstan.
Potrivit Greenpeace va fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca Marea Neagră să îşi revină după acest accident ecologic, cu condiţia să nu aibe loc furtuni în zonă care să împrăştie petrolul. „Scurgerile de petrol în mediul acvatic sunt de cele mai multe ori mai complicate şi mai periculoase, deoarece acestea sunt mai greu de localizat, mai greu de curăţat şi dăunează ihtiofaunei, adică peştilor, deoarece sunt uniform distribuite prin apă şi ucid toate vieţuitoarele dintr-o zonă unde se găsesc concentraţii periculoase de produse petroliere. O parte ar putea ajunge în atmosferă, desigur, acesta nu este un lucru bun pentru că va dăuna organismelor şi oamenilor”, a declarat Vladimir Ciuprov, directorul Greeanpeace din Rusia.
Citeşte şi: Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra unui petrolier din Marea Arabiei, în care un român și-a pierdut viața. „Este inacceptabil”
„Conform calculelor lor (…), suprafaţa poluării cu petrol în momentul captării imaginii de către radar a ajuns la circa 80 de kilometri pătraţi”, notează academia rusă pe website-ul său. De asemenea, adaugă aceasta, „pata de petrol se întindea de la ţărm către largul mării pe o distanţă de 19 kilometri pe data de 8 august”.
Vicepremierul rus Victoria Abramcenko, în a cărei atribuţii intră şi problemele ecologice, a dispus organismului statal de mediu să evalueze amploarea şi impactul scurgerii de petrol.