Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului? Ce spun preoţii

An de an, pe 15 august, credincioşii sărbătoresc unul dintre cele mai mari praznice ale creştinătăţii, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.
Alina Costache
14 aug. 2021, 08:00
Se spune sau nu

Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august. Şi tot în fiecare an revine întrebarea dacă este bine să le faci urări celor care poartă numele Maicii Domnului, având în vedere că sărbătoarea face referire la Adormire, eveniment care, teoretic, nu reprezintă motiv de bucurie.

Se spune sau nu „La mulţi ani” pe 15 august?

Biserica a dat o explicație clară în acest sens. Preoții spun că nu este deloc greșit să-i urezi unei persoane care poartă numele sfânt ”La mulți ani!” pentru că trecerea la cele sfinte este un motiv de bucurie și nu de tristeție. Moartea Maicii Domnului nu ar reprezenta altceva decât mutarea la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. De aceea, această sărbătoare nu este zi de întristare, ci de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Chiar Maica Sfânta le-a cerut celor apropiaţi să nu facă din trecerea ei la cele veşnice motiv de întristare. După ce a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea această la viață veșnică, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele: „Nu faceți din mutarea mea pricina de doliu, ci umpleți-va de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, că Cel ce o judecă în milostivirea Să, să se milostiveasca de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Pastor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc!

Citeşte şi Calendar ortodox august 2021. Sărbători religioase în august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Obrejenie, Adormirea Maicii Domnului, Vartolomei, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Cărţile sfinte consemnează faptul că, la Adormirea Maicii Domunului, trupul acesteia nu a cunoscut putrezirea și nu a rămas nici în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri. Dar, spre deosebire de Fiul ei, care s-a urcar la ceruri prin puterea lui, Fecioara Maria a fost dusă de îngeri sus. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

Ce reprezintă icoana Adormirii Maicii Domnului

Icoana Adormirii Maicii Domnului ne descoperă că Mântuitorul ia la ceruri sufletul Maicii Sale, simbolizat de un prunc înfășat în scutece albe. Dacă în icoane Maică Domnului ține pruncul pe brațul stâng, iar cu brațul drept îl arată lumii, în icoana Adormirii Maicii Domnului imaginea este inversată, Hristos ține sufletul ei pe brațul stâng și o arată îngerilor.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2021. Ce MINIVACANŢĂ au românii de Adormirea Maicii Domnului 2021

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!