Noile norme de sănătate de la Uniunea Europeană: De ce sunt aditivii mai sănătoşi decât broccoli

Uniunea Europeană a autorizat o serie de reguli privind alimentaţia sănătoasă, pentru a desfiinţa percepţiile false sau nedovedite asupra mâncărurilor şi a băuturilor, precum promisiunile de pierdere în greutate sau cele privind buna funcţionare mintală sau sănătatea inimii.
Romania TV
09 dec. 2012, 20:26
Noile norme de sănătate de la Uniunea Europeană: De ce sunt aditivii mai sănătoşi decât broccoli

Regulile de Nutriţie şi Sănătate făcute publice de Uniunea Europeană privind alimentaţia sănătoasă demontează exemplele clasice de „regim sănătos”, precum fructele, legumele, peştele gras, seminţele, ouăle, nucile şi carnea de pasăre.

În timp ce se presupune că decizia organismului european va afecta site-uri şi firme mari de produse care promit pierderea în greutate, dieteticienii se menţin reticenţi în privinţa schimbărilor. Potrivit acestora, multe dintre produsele regăsite pe listele nou aprobate sunt ingrediente procesate, iar multe mâncăruri evident benefice nu pot ridica îndoieli privind efectele asupra sănătăţii, ca de exemplu sucul de roşii, mierea, seminţele de dovlec şi broccoli.

Principalele aspecte ale noii liste aprobate de grupul de experţi al Comisiei Europene sunt următoarele, comentate de dieteticianul autorizat Carrie Ruxton:

„Sănătos pentru inimă”

  • Nou: Esterii de stanoli din plante sau sterolii din plante reprezintă ingredientul activ din unele produse care pretind că reduc nivelul de colesterol.

Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la sută lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau „colesterolul rău”), dar ingredientele sunt patentate, însemnând că se găsesc foarte greu.

Produsele care conţin grăsimi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol.

  • Vechi: Soia. În ciuda a diverse teste clinice care au demonstrat că produsele din soia pot menţine nivelul de colesterol din sânge la o valoare sănătoasă, constatarea a fost respinsă pentru că specialiştii nu au identificat de unde provenea efectul benefic, din proteinele din soia sau de la alte substanţe naturale din soia.

  • Părerea dieteticianului: Încă merită să consumăm mâncare de soia pentru sănătatea inimii, pentru că nu contează un detaliu ca provenienţa efectului cât timp ştim că există unul. Ovăzul , de asemenea bun pentru noi, a primit aviz pozitiv din partea UE.

„Menţin funcţionarea normală a intestinelor”

  • Nou: Lactuloza, dizaharidul sintetic prescris de obicei pentru oameni vârstnici şi bebeluşi, îşi va face efectul dacă e servit într-o lingură mare. Cărbunele medicinal a fost, de asemenea, identificat drept remediu pentru flatulenţă.

  • Vechi: Probioticele

  • Părerea dieteticianului: Alegeţi soluţia naturală a prunelor.

„Te păstrează sătul pentru mai mult timp”

  • Nou: Hidroxipropil metilceluloza, o fibră mai puţin cunoscută, a fost introdusă în evidenţa UE de substanţe sănătoase pentru că pretinde să menţină zahărul din sânge la un nivel stabil.

  • Vechi: Mâncarea cu index glicemic scăzut. Produsele alimentare bogate în proteine care se presupune că te păstrează sătul pentru mai mult timp au fost, de asemenea, excluse din lista alimentelor benefice pentru sănătate.

  • Părerea dieteticianului: Alimentele cu index glicemic scăzut, precum ovăzul, pastele, orezul integral şi seminţele de leguminoase, sunt în continuare bune, fără efecte secundare.

„Cresc energia”

  • Nou: Magneziul şi vitaminele B, ca riboflavina, B6 şi niacina. Acestea sunt acum adăugate în băuturile energizante – de obicei alături de stimulenţi precum cofeina.

  • Vechi: Ceaiul. În ciuda unor evidenţe pozitive care arată că nivelurile mici de cofeină, precum cele aflate în ceai, te înviorează, o avertizare de sănătate a fost dată doar în privinţa produselor cu doză ridicată de cofeină.

  • Părerea dieteticianului: Ceaiul este o sursă mai sănătoasă de cofeină decât băuturile energizante, întrucât nu conţine zahăr în mod natural.

„Menţin imunitatea”

  • Nou: Vitaminele A şi C sunt elementele nou adăugate, schimbarea însemnând, de exemplu, că un sirop care conţine fructe în proporţie de cinci la sută poate fi sănătos datorită adaosului de vitamine.

  • Vechi: Broccoli a fost respins de pe noile liste UE, pentru că studiile nu au fost destul de controlate, iar grupul de experţi a considerat că era prea multă diversitate printre speciile de broccoli. Mierea Manuka a fost şi ea respinsă, deoarece compoziţia ei variază în funcţie de sursă.

  • Părerea dieteticianului: Păstraţi lucrurile naturale. Morcovii şi spanacul sunt bogaţi în vitamina A, în vreme ce kiwi, portocalele şi napii furnizează suficientă vitamina D.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)