După apariţia mai multor cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul persoanelor imunizate, specialiştii explică cum trece prin boală un pacient cu COVID-19 care a fost vaccinat.
Specialiştii susţin că unele persoane vaccinate care se infectează cu una dintre noile tulpini ale virusului SARS-COV 2 au simptomatologie ușoară și de multe ori infecția trece neobservată, ca și cum ar fi o răceală. Sunt şi persoane vaccinate care ajung la spital şi chiar în ATI, însă numărul lor este foarte mic, spun medicii.
Citeşte şi: Virgil Musta: Pandemia nu s-a terminat, sistemul sanitar va ceda la un număr mare de infectări
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală spune că, din datele publicate până în prezent, comparând infecția cu tulpina Delta în statele care trec deja prin acest val și comparând modul de manifestare al infecției la persoanele vaccinate, versus cele nevaccinate, se constată o diferență importantă între simptome.
„Persoanele vaccinate, în marea lor majoritate, dezvoltă simptomatologie ușoară: tuse ușoară, nas care curge, stare generală alterată, dar nu mai prezintă decât foarte rar febră, lipsa mirosului, lipsa gustului, pe când persoanele nevaccinate au tot același tablou pe care îl cunoșteam și înainte, cu febră înaltă, lipsa mirosului, lipsa gustului, dureri de cap,dureri musculare”, a declarat medicul Beatrice Mahler, citată de ziare.com.
Pe de altă parte, în cazul persoanelor nevaccinate, noile tulpini de coronavirus sunt mult mai agresive.
„Cu siguranță, evoluția spre forme severe este indicată de aceleași simptome: greutate în respirație, presiune care apasă pieptul și incapacitatea de a desfășura activitatea zilnică.
Simptomatologia a rămas aceeași dacă ne referim la formele severe, fiind însă diferită doar la debut și la formele ușoare între vaccinați și nevaccinați”, a mai spus medicul.
Și cu toate acestea, şi persoanele vaccinate pot ajunge la ATI după infectare.
„Este vorba despre persoanele care au comorbidități și care deși vaccinate au imunitate scăzută, la care vaccinul nu a reușit să inducă un număr de anticorpi suficient de mare care să asigure protecție”, a mai explicat Beatrice Mahler.