Florin Talpeş, CEO şi cofondator, Bitdefender, atrage atenţia că sunt probleme în IT. „Semnalele industriei au fost neglijate. În şcoli se predă TIC, răspundem azi unei nevoi care exista acum 20 ani, de iniţiere în editoare de texte, tabele etc.
Aproape 200.000 de angajaţi din sectorul IT&C au generat un surplus de 1,65 mld. euro în primele şase luni ale acestui an (o medie de 8.250 de euro/angajat), aceasta fiind diferenţa dintre exporturile şi importurile de servicii IT&C, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Chiar dacă aportul adus economiei de sectorul-vedetă al ultimilor ani a crescut semnificativ, industria se confruntă cu un deficit acut de personal, iar numărul de angajaţi nu creşte suficient de rapid pentru a veni în întâmpinarea nevoilor angajatorilor.„Informatica în gimnaziu nu e sprijinită suficient, e o criză de profesori de informatică şi deci în prea multe dintre orele de informatică se face altceva. Iar statul a ignorat de la bun început oferta industriei de a o ajuta cu specialişti care să predea voluntar, să formeze profesori etc. Or, e cea mai bună şi mai naturală resursă de profesori de informatică, dat fiind şi faptul că domeniul evoluează foarte repede. Iar în multe locuri în care se face ceva, de fapt nu se face informatică, copiii nu sunt iniţiaţi în gândirea şi tehnicile din spatele informaticii, ci se predă TIC, adică răspundem azi unei nevoi care exista acum 20 ani, de iniţiere în editoare de texte, tabele etc.“, a explicat Florin Talpeş, CEO şi cofondator al producătorului de soluţii de securitate informatică Bitdefender, unul dintre primii antreprenori din IT din România de după Revoluţie. În opinia lui, sistemul public de învăţământ are pregătiţi puţini profesori, iar dintre aceştia o bună parte nu ştiu informatică, ci Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (TIC).
Angajările în instituţiile publice, deblocate de Parlament. Cum pot fi ocupate posturile vacante
„Corpul profesoral actual nu a fost sprijinit de sistem să evolueze de la TIC la informatică. Iar semnalele industriei au fost neglijate“, a mai spus Florin Talpeş pentru ZF.
Anual, facultăţile din România livrează circa 8.300 de absolvenţi de licenţă şi de masterat cu profil IT&C, care sunt imediat absorbiţi de angajatori. Nevoia de candidaţi este cel puţin dublă, însă numărul de absolvenţi nu poate creşte din cauza penuriei de profesori.
Pentru că IT-ul oferă cele mai mari salarii din economie în acest moment – salariul mediu din IT&C a ajuns la 7.200 de lei net pe lună, de două ori mai mare decât media pe economie -, mulţi dintre profesorii tineri se orientează spre mediul privat.
Claudiu Năsui, anunţ despre NEIMPOZITAREA salariului minim şi sprijinul pentru HoReCa
Cifrele sectorului IT&C. Cei 200.000 de angajaţi din IT&C au generat un excedent de 1,6 miliarde de euro în comerţul internaţional cu servicii din S1/ 2021:
► 206.000 de angajaţi (iunie 2021)
► 7.200 de lei net – salariul mediu (iunie 2021)
► 8.300 – numărul de absolvenţi de facultăţi cu profil IT&C
► 1,6 miliarde de euro – excedentul comerţului cu servicii IT&C în S1/2021
► 6,8% din PIB- contribuţia sectorului la PIB în 2020