Dan Vîlceanu a făcut şi primele declaraţii în calitate de ministru al Finanţelor, după o discuţie avută cu Florin Cîţu, care l-a pus în temă, dar declaraţiile sale au fost imediat sancţionate de specialişti.
„Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să ţină cont de faptul că informaţiile statistice oficiale, publicate săptămâna trecută, arată o inflaţie de 5%.
BNR anticipează o rată de inflaţiei de 5,6% la finele acestui an, peste limita superioră a ţintei instituţiei, de 2,5%, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat de guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu. Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent.
Deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că „nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”.
În 2015, creşterea economică a fost de 3,9%, iar în anul următor de 4,8%.
Analistul economic Emilian Duca a spus la Aleph News că speră ca aceste declaraţii eronate ale noului ministru de Finanţe să nu reprezinte decât „o scăpare”.
„Sperăm că este o scăpare, nu o eroare fundamentală de gândire din partea ministrului Finanţelor. Sper cu alte ocazii să fie mult mai atent şi să verifice cifrele. Cifrele statistice sunt cele care sunt. Ne sunt independente de voinţă oricărui politician. Ne-am dori cu toţii să fie o inflaţie redusă şi creşterea economică generoasă, dar nu se poate întâmpla acest lucru decât dacă ai nişte politici economice înţelepte”, a comentat Emilian Duca.
Întrebat dacă declaraţiie ministrului Vîlceanu inspiră încredere, analistul economic a răspuns că „este vorba de o scăpare şi mai puţin de o înţelegere a fenomenelor economice”.
„Cred că a vrut să dea senzaţia că stăpâneşte bine domeniul şi a greşit într-un mod nepermis pentru un ministru de Finanţe”, subliniază Emilian Duca.