Ludovic Orban face praf PNRR: „Suntem pa! Nu suntem campioni, îmi pare rău să recunosc. 16 ţări europene au PNRR-ul aprobat”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, critică faptul că România nu se află printre ţările care au primit deja avansuri din partea Comisiei Europene pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Filip Stan
21 aug. 2021, 17:04
Ludovic Orban face praf PNRR:

„Cu PNRR, vedeţi, nu suntem campioni, îmi pare rău să recunosc, public nu o prea spun, dar nu suntem printre campioni”, afirmă Ludovic Orban, subliniind că încă din luna ianuarie a acestui an a pledat pentru implementarea unui nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală.

„Şi aici, cu PNRR-ul, vedeţi, nu suntem campioni, îmi pare rău să recunosc, public nu o prea spun, dar nu suntem printre campioni. La ora actuală, 16 ţări europene au PNRR-ul aprobat şi deja au primit avansurile de 13%. Gândiţi-vă că termenul de finalizare pentru proiecte este 31 decembrie 2026. Mai ales pentru proiectele complexe de investiţii va fi foarte complicat: autostrăzi, spitale, deci investiţiile complexe o să ne genereze foarte multe probleme în implementare dacă noi nu accelerăm implementarea respectivă”, a afirmat Ludovic Orban, sâmbătă, în cadrul Comitetului Director Judeţean al PNL Satu Mare, unde prezintă moţiunea „Forţa dreptei”.

Orban, mesaj pentru delegaţii PNL: „Oare acest guvern este bine perceput de public?”

În acest context, Orban a arătat că PNDL 3 era „o necesitate”, el menţionând că „fără PNDL 3 niciun primar al PNL, dacă nu găsea o soluţie minune, nu ar fi putut să găsească finanţare pentru un proiect important de infrastructură”.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, preşedintele PNL a ţinut să sublinieze că a pledat încă din luna ianuarie a acestui an pentru implementarea unui nou plan de investiţii de care să beneficieze autorităţile locale.

„Acuma şi colegul meu, Florin Cîţu, e foarte interesat, a anunţat PNI „Anghel Saligny”, dar dumneavoastră trebuie să ştiţi un lucru: din ianuarie, la fiecare şedinţă a coaliţiei, eu, ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, am vorbit constant de necesitatea lansării unui nou Plan Naţional de Devotare Local, PNDL 3″, a mai afirmat Ludovic Orban.

El a explicat importanţa PNDL 3, arătând că fondurile din alte surse – fonduri europene din diferite programe sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – nu sunt accesibile în perioada următoare, iar primarii ar pierde, astfel, oportunitatea de a realiza sau de finaliza proiecte importate înainte de alegerile din anul 2024.

Orban, despre proiectele prin PNRR destinate şcolilor: Sperăm ca implementarea să fie făcută de primării şi nu de Ministerul Educaţiei pentru că dacă o lasă la Minister, prin Inspectorate, suntem pa

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, consideră că dacă banii alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dotărilor unităţilor de învăţământ şi reabilitării clădirilor vor fi gestionaţi de către ministerul de resort, prin intermediul Inspectoratelor Şcolare, nici măcar un sfert din suma propusă în plan nu va fi folosit. Orban susţine implementarea acestor proiecte de către autorităţile locale.

„Există alte finanţări prin PNRR care pot să genereze proiecte pentru localităţi. Avem o foarte importantă sumă alocată, de exemplu, pe zona de educaţie: dotarea şcolilor, eficienţa energetică la nivelul şcolilor. Sunt proiecte care vor schimba la faţă foarte multe şcoli. Aici sperăm ca implementarea să fie făcută de primării şi nu de Ministerul Educaţiei, pentru că vă spun că dacă o lasă la Ministerul Educaţiei, prin Inspectorate (Inspectoratele şcolare Judeţene – n.r.) suntem pa. Nu apucăm să implementăm nici măcar un sfert din proiecte, pentru că asta înseamnă să ai studii de fezabilitate, indicatori tehnico-economici care – atenţie! – pe clădiri verzi, adică cu sisteme de energie solară, cu anumite condiţionalităţi. Deci sunt nişte proiecte destul de complexe”, a afirmat Ludovic Orban, sâmbătă, într-o şedinţă a PNL Satu Mare în cadrul căreia şi-a prezentat moţiunea cu care va candida pentru un nou mandat de preşedinte al PNL la Congres.

ALEGERI PNL 2021. Ludovic Orban se laudă că nu a numit în funcţii „numai dintre prieteni sau dintre cunoscuţii găştii”

PNRR prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Printre investiţiile avute în vedere de către autorităţi cu fonduri din PNRR se numără, printre altele: 50 de şcoli noi, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 1175 SMART Lab-uri achiziţionate pentru unităţile de învăţământ de nivel gimnazial şi liceal, 6176 şcoli dotate cu resurse tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică şi pentru derularea învăţării in format virtual.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Singurul miliardar din top 500 de bogați ai lumii care nu a pierdut bani din cauza tarifelor lui Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu