Orban enumeră, pe Facebook, patru argumente pentru care poziţia sa este categorică împotriva cooptării UDMR la guvernare.
„1. UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului Boc 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu; 4. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare”, a explicat Orban.
El precizează că nu va vota un Guvern din care face parte UDMR. „Mai precizez că nu voi vota un Guvern din care face parte UDMR”, a subliniat deputatul PNL.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noapte, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare, el arătând că declaraţia premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta nişte „formule de asociere”.
Mai mulţi lideri USL se opun alianţei cu UDMR. Ministrul Culturii, senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, luni dimineaţă că este ferm împotriva unei alianţe la guvernare a USL cu UDMR.
Întrebat de ce este împotriva acestei alianţe, liberalul a răspuns: „Pentru că nu este cazul şi pentru că asta am promis electoratului, ca UDMR să rămână în opoziţie”.
Norica Nicolai a declarat la România TV, de asemenea, că „în opinia ei, USL nu ar trebui să se alieze cu UDMR”. „Putem discuta despre o colaborare cu UDMR în vederea revizuirii Constituţiei şi o colaborare în Parlament, dar nu mi se pare normal ca UDMR-ul să fie prezent la guvernare”.