Facturile la gaze, electricitate, apă, salubritatea, telefonie, cablu sau internet, poliţele de asigurare pot fi plătite automat prin serviciul Direct Debit oferit de băncile din România.
Ce înseamnă Direct Debit
Serviciul de Direct Debit presupune plata automată a unor sume din contul curent deschis la o bancă în momentul în care un furnizor pentru care se alege această modalitate de plată a emis o factură.
De exemplu, furnizorul de electricitate îşi trage singur contravaloarea facturii lunare din contul curent. Factura la telefon poate fi plătită astfel fără deplasarea la bancă sau la un punct de lucru al operatorului.
În acest fel, facturile sunt plătite totdeauna la timp, fără să fie nevoie să vă deplasaţi la un ghişeu pentru asta.
Prima condiţie pentru a beneficia de Direct Debit este să aveţi un cont curent la o bancă. Apoi, trebuie să solicitaţi băncii activarea serviciului (îi acordaţi astfel un mandat să debiteze automat contul dumneavoastră) şi să indicaţi furnizorii pentru care plata facturilor să se facă automat. Pentru asta vă trebuie ultima factură emisă de furnizorul respectiv. Se pot face convenţii pentru mai mulţi furnizori. E nevoie de un singură deplasare la bancă pentru asta.
Cât costă şi alte sfaturi
Un lucru important la care să vă uitaţi când alegeţi banca la care să activaţi acest serviciu este numele furnizorilor cu care are convenţii de plată. Mai exact trebuie să vă asiguraţi că firmele care vă vând servicii au convenţii cu banca.
Asta pentru că plăţile interbancare nu costă nimic la cele mai multe bănci şi plata facturilor prin Direct Debit este gratuită dacă furnizorul este pe lista băncii – există şi excepţii, sunt bănci care percep comisioane de 1 leu sau mai mult pentru plăţile către anumiţi furnizori.
Regula este că o bancă vă comisionează pentru o plată interbancară – bani viraţi în contul furnizorului deschis la altă bancă – cu sume ce pleacă de la 1 leu şi ajung la 3 lei, în funcţie de suma plătită.
Nu uitaţi să setaţi o limită a sumei ce poate fi retrasă de către furnizor. Este bine să puneţi o astfel de limită pentru a evita situaţii neplăcute în care un furnizor emite o factură foarte mare ce vă dă peste cap bugetul lunar şi aceasta este trasă automat din cont. (Spre exemplu, furnizorul de curent poate emite o factură de regularizare mare)
Facturile care nu sunt acoperite de banii din cont în totalitate nu se plătesc automat. În acest caz, va trebui să apelaţi tot la un ghişeu.