Toţi românii trebuie să ştie asta. Cantități semnificative de plumb și cadmiu vor fi eliminate din alimente, iar oamenii trebuie să ia la cunoștință ce vor consuma de acum încolo. Alimentele prevăzute în cele două documente emise de Comisia Europeană sunt:
”REGULAMENTUL (UE) 2021/1317 AL COMISIEI din 9 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de plumb din anumite produse alimentare;
REGULAMENTUL (UE) 2021/1323 AL COMISIEI din 10 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 in ceea ce priveste nivelurile maxime ale cadmiului din anumite produse alimentare.”
Astfel, produsele vor trebui să respecte de acum încolo noile niveluri maxime de plumb începând cu data de 30 august, respectiv noile niveluri maxime de cadmiu începând cu data de 31 august 2021. Această decizie a fost luată în contextul în care, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a ajuns la concluzia că cadmiul este toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală. Astfel, autoritățile au stabilit o doză săptămânală tolerabilă de cadmiu de 2,5 μg/kg de greutate corporala.
Citeşte şi: Un nutriţionist cunoscut spune secretul alimentelor vindecătoare: ”Am văzut mii de pacienți care s-au vindecat de boli cronice, au slăbit fără efort când au consumat anumite fructe și legume”
Principalele produse pentru care se vor aplica noile niveluri maxime de cadmiu sunt:
– fructe și fructe nucifere
-legume rădăcinoase și cu tuberculi
– legume cu frunze și plante aromatice
-ciuperci
– semințe oleaginoase
– cereale: scară, orz, orez, germeni de grâu, quinoua
– produse pe bază de cacao și ciocolată: ciocolată cu lapte cu
– produse de origine animală: carne (cu excepția organelor) de bovine, ovine, porcine și păsări de curte, etc.
– formule pentru copii de vârstă mică
– preparate pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică
-băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute ca atare
– suplimente alimentare
-sare.