Şoferii trebuie să aibă mare grijă în trafic. Claxonatul a ajuns să fie folosit ca o modalitate de a pedepsi ceilalți participanți la trafic atunci când există inconveniente de orice fel. Totuși, nu mulți știu că folosirea abuzivă a claxonului poate fi amendată de polițiști. Regulamentul Codului rutier impune două reguli importante pentru șoferi, atunci când este vorba despre folosirea claxonului în trafic. Astfel, claxonul trebuie folosit de la o distanță minimă de 25 de metri.
„Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament.
De altfel, șoferilorle este interzis, la articolul 148 din Regulament, în mod expres, „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.
Ce folosire ar putea fi calificată drept abuzivă? Păi, de exemplu, putem presupune că claxonarea prelungită mai mult decât este nevoie (patru-șase secunde consecutive), imediat în spatele unei alte mașini, poate fi considerată abuzivă.
Claxonul este un mijloc de avertizare, nu unul de pedepsire, pe care șoferii să-l folosească pentru a-și vărsa nervii imediat după evitarea unui pericol în trafic.
În orice caz, conform Codului rutier, nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către șoferi se poate sancționa cu patru sau cinci puncte-amendă.
Totodată, codului rutier 2021, persoanele care nu dețin deloc trusa medicală, extinctorul și triunghiurile reflectorizante sau cele pe care le au nu sunt conforme legii se încadrează în clasa a II-a de sancţiuni cu patru sau cinci puncte-amendă. Amenzile pentru aceste nerespectări legale por ajunge până la 590 de lei sau chiar și 725 de lei.
Potrivit Ordinului nr. 987/2007 pentru aprobarea conţinutului minim al trusei sanitare auto, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
-să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
-să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.