Localitatea Mărgău, comuna natală a lui Emil Boc, este prima localitate din România, carantinată de autorități, în valul patru al pandemiei de coronavirus. Decizia a fost luată după ce numărul cazurilor de infectări a crescut. Localnicii spun că totul s-a întâmplat din cauza turiștilor care au venit să viziteze zona, dar și din cauza petrecerilor.
„Din cauză că s-au făcut înmormântări, s-au făcut cine, mese la cămin. Bucuresteni care mai sunt veniti. (…) Turiştii şi sunt consăteni care stau la Bucureşti, iar acum, pe vară, au venit acasă”, spune o bătrână din comună.
Între timp, preotul din comună și soția sa sunt printre cei care s-au infectat. Ei se află internați în stare gravă la spital.
„Suntem in scenariul rosu pentru ca populatia este putina si la 9 cazuri deja suntem in scenariul rosu. Şase dintre ei sunt internati in spital, doar trei sunt cu tratament la domiciliu”, a declarat Mircea Suciu, primarul comunei Mărgău.
Carantinarea se aplică pe o durată de 14 zile, iar în această perioadă petrecerile, nunțile și botezurile sunt interzise. Nici localurile sau barurile nu vor mai fi deschise.
De asemenea, alte două localități din Cluj, Beliș și Feleacul, au intrat în scenariul galben.
Valeriu Gheorghiță a atras atenția cu privire la comportamentul care generează creșterea numărului de infectări cu Sars-Cov-2. Medicul a precizat că nerespectarea măsurilor de prevenție constituie principalul motiv pentru care țara noastră se află, la acest momen,t în valul patru.
„Ceea ce am observat în această perioadă este un profil de comportament care ne expune unui risc crescut de îmbolnăvire: mobilitate crescută, coroborat cu faptu că avem un număr mare de persoane susceptibile. Riscul de îmbolnăvire creşte. De asemenea, nerespectarea măsurilor de prevenţie reprezintă principalele motive pentru care nu ne aşteptăm ca în perioada următoare ca situaţia să se stabilizeze”, a menționat medicul.
Valeriu Gheorghiță a avertizat cetățenii, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Guvern, că România se află pe un trend ascendent, în ceea ce privește cazurile de Sars-Cov-2. Medicul a mai menționat că această situație este cauzată de răspândirea tulpinii Delta a virusului, pe teritoriul țării noastre.
„Suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemologic. Suntem în valul patru. Înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta delta este pe cale să devină dominantă în România”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
„Preocuparea noastră de bază este aceea de a creşte accesul la vaccinare a tuturor celor care doresc să se vaccineze, mă refer la copiii egilibili cu vârste de peste 12 ani. În acelaşi timp, vor avea posibilitatea să se vaccineze şi cadrele didactice, personalul din învăţământ, precum şi aparţinătorii copiilor – părinţi, bunici, cei care locuiesc la aceeaşi adresă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.