Cuvântul „responsabilitate” provine din termenul latin „responsum” (cel care este obligat să răspundă altcuiva). Între verbele „respondere” și „spondere” există o strânsă legătură și au fost utilizate pe scară largă în domeniul juridic. Primul a însemnat apărarea sau justificarea unui fapt într-un proces și al doilea a însemnat promisiunea sau asumarea unei obligații.
Dacă ești responsabil, atragi nenumărate beneficii. Această trăsătură te poate ajuta să îți atingi obiectivele în orice domeniu al vieții, să îți creezi principii și moravuri după care să te orientezi în viață. Totodată, fiind responsabil devii mai sincer, mai loial, iar când avem tendința de a spune adevărul și de a ne ține promisiunile, oamenii din jurul nostru ne vor vedea ca pe o persoană de încredere. Prin faptul că suntem responsabili, câștigăm încrederea celorlalți și, de asemenea, câștigăm încredere în noi înșine. A face ceea ce trebuie ne va da o stare de bine. Și chiar dacă greșim, vom fi mulțumiți pentru că știm că am făcut tot posibilul.
Nu există o formulă magică care să ne transforme în persoane mai responsabile. Cu toate acestea, responsabilitatea poate fi învățată și un prim pas în această direcție este să îți stabilești obiective. Având un sens și o direcție te ajută să fii mai consecvent și să îți îndeplinești în continuare datoria. Pentru a atinge un obiectiv pe termen lung, stabilește-ți mai întâi obiective mici. Le poți scrie pe o foaie de hârtie. Acesta e un truc magic care mereu funcționează.
Un alt aspect pe care ar trebui să-l ai în vedere pentru a deveni mai responsabil este să îți gestionezi bine rutinele. Dacă îți ia mult timp să te pregătești pentru a ieși din casă, pentru a pregăti mâncare sau pentru a termina munca atunci când lucrezi de acasă, cel mai bine este să te organizezi. Dacă îți stabilești o rutină, vei ști ce anume să faci în fiecare moment. Știind cât timp ai la dispoziție te scutește de un efort în plus. Timpul nostru de astăzi este împărțit între offline și online, deci ar trebui să existe o rutină pentru fiecare. De asemenea, deoarece minutele și orele se scurg atât de repede, simțim că tot ceea ce facem în timpul săptămânii este să lucrăm.
De aceea, responsabilitatea intră în joc atunci când trebuie să ne gândim la modul în care ne putem relaxa și destinde mai mult. Asta înseamnă să fim responsabili pentru starea noastră mentală și starea generală de spirit. Există diferite mijloace și activități pentru petrecerea timpului liber online, care ne permit să rămânem în confortul propriei case, atunci când suntem prea obosiți pentru a părăsi canapeaua. Există întotdeauna o scurtătură către responsabilitate cu ajutorul tehnologiei.
Responsabilitatea te îndepărtează de subiectivitate și te apropie cu pași mărunți de obiectivitate. Întreabă-te ce anume depinde de tine și ce nu? Creează-ți o listă a lucrurilor pe care le poți controla. Atenția ta deplină trebuie să fie îndreptată spre aceste aspecte, pentru că tot ceea ce nu depinde de tine nu este responsabilitatea ta.
Ca să devii mai responsabil, ia în considerare să îți împărtășești planurile, iar asta nu înseamnă că trebuie să le postezi pe rețelele de socializare. Indicat ar fi să vorbești cu o persoană apropiată și de încredere, explicându-le ce vrei să faci, când și cum. În acest fel ei îți vor adresa întrebări și vor deveni mai implicați, iar din acest punct vei avea o presiune mai mare că trebuie să fii responsabil și să îți asumi cel puțin ideea planului expus.
Responsabilitatea nu este o trăsătură pe care o dobândești peste noapte. Aceasta necesită efort și angajament. Amintește-ți mereu de cheia succesului, consecvența!