Colonia de păsări flamingo care a ajuns în primăvară în Dobrogea a găsit un lac din județul Constanța, unde a rămas în această vară și a cuibărit, pentru prima dată, la noi în țară. ”De regulă, aceste păsări cuibăresc doar în condițiile în care sunt foarte multe, pentru a-și putea proteja ouăle și puii.
„Coloniile de păsări flamingo se pot forma și de la 60 de exemplare, așa cum este cazul celor care au ajuns în Dobrogea. Aceste înaripate sunt o specie gregară, care are roluri foarte bine stabilite. Când unii mănâncă, alții păzesc colonia, iar dacă sesizează vreun pericol, cei care stau de pază dau alarma. Inclusiv când au pui, păsările flamingo fac cu schimbul la clocitul ouălor. Păsările flamingo pot cuibări în Dobrogea, deoarece zona este prielnică. În plus, ele au cuibărit și în Ucraina fără probleme. Apa lacului este mică și păsările găsesc suficientă hrană acolo”, a declarat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.
Citeşte şi Noi imagini spectaculoase cu păsările Flamingo surprinse în Delta Dunării VIDEO
Cel mai important lucru, atunci când mergem să observăm păsările, este să păstrăm o distanță de siguranță. Ele ne percep ca pe niște prădători și le speriem, astfel că trebuie să stăm cât mai departe de ele. În caz contrar, păsările își pot părăsi cuibul și ouăle și astfel pierderea este foarte mare, situație care s-a întâmplat de foarte multe ori, inclusiv în Delta Dunării.
”Având în vedere că păsările flamingo ajung accidental la noi, dar și faptul că nu le place să fie deranjate de oameni, distanța de 500-1000 de metri nu este suficientă. Oamenii trebuie să cunoască niște reguli, pentru a se putea apropia să facă observații. Dacă la 1000 de metri stă un om, nu este o problemă pentru ele, dar dacă se adună 30-40 de oameni, atunci situația le deranjează, mai ales dacă acele persoane sunt îmbrăcate în toate culorile, iar stresul pentru flamingo devine destul de mare. Când mergem să observăm păsările, este bine să purtăm haine în culori care să fie cât mai camuflabile. Dar cel mai important este să mergem cu un binoclu sau cu o lunetă, nu să ne ducem să le vedem cu ochiul liber, pentru că vom dori să ne apropiem foarte mult pentru a le observa și astfel le gonim”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Ștefan-Emanuel Baltag, expert principal ornitolog, directorul Stațiunii Biologice Marine ”Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea.