Nicuşor Dan a declarat, luni, că Primăria Capitalei nu are în prezent bani pentru preluarea ELCEN de către Termoenergetica, dar a menţionat că Primăria doreşte să îi fie extinsă limita de îndatorare, pentru a putea achita prima tranşă.
Primarul Capitalei a făcut aceste precizări în contextul în care miercuri Consiliul General al Capitalei urmează să dezbată un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.
„Nu există banii aceştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte-foarte puţin îndatorat. Deci, banii aceştia nu există acum. Sperăm ca guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă”, a arătat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.
Primarul general a menţionat că hotărârea privind preluarea ELCEN a fost introdusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CGMB, deoarece de această hotărâre „depinde verificarea pe care urmează să o facă” Consiliul Concurenţei.
„Imediat cei noi dăm hotărârea în Consiliul General, întreg dosarul se poate duce la Consiliul Concurenţei, care trebuie să se pronunţe dacă e concurenţial sau neconcurenţial ca ELCEN să fuzioneze cu Termoenergetica şi în felul acesta putem să sperăm că încheiem tot procesul până la 31 decembrie. Dacă nu încheiem procesul până la 31 decembrie, nu vom putea să facem nimic în acele prime luni din 2022, până când bugetul local este aprobat. Ceea ce înseamnă că bugetul naţional trebuie să fie aprobat, trebuie să facem noi evaluarea, trebuie să facem dezbaterea publică”, a spus primarul Capitalei, porivit Agerpres.
Primarul general a menţionat că preţul de achiziţie pentru ELCEN a fost evaluat la 1,075 miliarde lei.
„Nu se pune problema să plătim toţi banii aceştia deodată, ci să plătim o primă tranşă, undeva la 200-300 de milioane”, a precizat el.
Întrebat dacă în această iarnă preţul gigacaloriei va creşte, edilul general a declarat că răspunsul depinde o multitudine de factori şi că discuţia este în curs.
„Urmează să vedem. Este un întreg ciclu: gazul care vine la Romgaz, negocierea între Romgaz şi ELCEN, preţul gigacaloriei pe care urmează să îl fixeze ANRE şi o eventuală hotărâre de guvern pentru consumatorii vulnerabili. Deci toate astea sunt discuţii pe care urmează să le avem”, a afirmat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a declarat, luni dimineață, că este eronată ideea potrivit căreia nu poate prelua interimatul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
„Primăria are 45 de instituții subordonate. În momentul în care există vacanță pe post, automat primarul preia această sarcină. Este eronată ideea că nu pot să preiau conducerea ALPAB. Mâine o să aveți o conferință de presă în care o să vă spun ce am făcut în cele 10 luni de mandat.
Pentru că ne-am dat seama că nu sunt bani suficienți am făcut și o rectificare bugetară. Este o vină comună a direcției ALPAB și de-asta am schimbat directorul, pe de altă parte a companiei de parcuri care n-a făcut lucrările. Externalizare înseamnă să facem achiziție publică. Trebuie să aștepți cel puțin 3 luni, până faci procedura. Dacă vom lua această decizie, este un test cu oamenii noștri din ALPAB acum, înseamnă că vom contracta o firmă privată care să facă curat pe alei, să strângă frunze, crengi, să golească coșurile de gunoi”, a declarat primarul Capitalei.
Luni dimineață a început curățenia în Parcul Cișmigiu. Echipele primăriei însoțite de primarul Nicușor Dan care este și directorul interimar al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement, se află în parcul bucureștean.