Şeful statului ntr-o declarație de presă, despre reformele pe care parlamentarii trebuie să le adopte și a transmis un mesaj tuturor partidelor.
„Începe o sesiune parlamentară într-o perioadă complicată în contextul COVID-19. Au fost luni în care oamenii au călătorit mai ușor. Un procent de vaccinare cât mai mare e esențial Vedem cum varianta delta, mult mai infecțioasă, duce la creșterea ratei de infectare. Clasa politică să demonstreze că are voința și maturitatea de a garanta prosperitatea oamenilor. Încrederea oamenilor în legislativ e la cote joase, e o problemă cronică. Tocmai de aceea reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să fie linia directoare a activității Parlamentului
E nevoie ca agenda Parlamentului să fie permanent adaptată nevoilor reale ale cetățenilor. Sunt multe restanțe, multe reforme legislative nedemarate.
Atenție: nu le cer parlamentarilor să vorbească, ci le cer rezultate. De vorbit e ușor, dar oamenii s-au săturat de vorbe goale, de scandal. Fac un apel către toate partidele, atât cele din coaliție și cele din opoziție: să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă. În contextul pandemiei, sunt conștient că ritmul reformelor nu este mereu cel așteptat.
În justiție, agenda publică a fost ocupată de desființarea SIIJ și un cadru normativ solid. Sunt și rămân obiective foarte importante. Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare care să respecte constituția. Obiectivele ambițioase din campania electorală trebuie să rămână reperele guvernării.
În economie sunt semne promițătoare. Au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă. Suntem pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm la statistici.
Creșterea de prețuri există, e reală și afectează mulți români. Pentru ei trebuie găsite soluții, e treaba guvernului, a miniștrilor să transforme în realitate cifrele din statistici. mai multe investiții, mai multe locuri de muncă, acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze. Guvernarea nu e despre competiția dintre partide, dintre lideri. Nici unul dintre partidele de la guvernare nu trebui să uite că guvernarea se exercită pentru români. E fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un numitor comun
Îmi doresc să văd un bun exemplu de eficiență, dialog și democrație – inclusiv în propriile formațiuni politice. Alegerile interne din partide nu sunt despre înlocuirea unui lider sau a altuia, ci despre modernizare.
Trebuie să ducem la capăt reformele promise. Premisele actuale pot conduce la reformele profunde de care România are nevoie.
Știu că în Coaliție există multă dorință de guverna bine. O parte dintre rezultate se văd deja, dar mai sunt de învățat. Inclusiv opoziția are de învățat. Noi, cu toții, trebuie să ducem la capăt reformele pe care le-am promis.
Premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care țara noastră are nevoie.
Solicit întregii clasei politice cumpătare, echilibru și deschidere la dialog. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, spune preşedintele.
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declarație de presă la Palatul Cotroceni de la ora 18, a anunţat Administrația Prezidențială. Deocamdată nu se cunoaşte tema abordată de preşedinte, dar toată lumea aşteaptă să vadă ce are de spus şeful statului după scandalul din guvern şi ameninţările celor de la USR PLUS privind ieşirea de la guvernare.
Şedinţa de Guvern de miercuri a fost supendată după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiţii Anghel Saligny, PNDL 3, dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, ceea ce a provocat nemulţumirea USR PLUS.
Liderul USR PLUS Dan Barna acuză încălcarea protocolului coaliţiei de guvernare. În schimb, co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş este mult mai vehement şi ameninţă cu ieşirea de la guvernare.
Proiectul nu avea avizele de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, conduse de USR PLUS.
Sursele guvernamentale citate au relatat pentru Digi24.ro că vicepremierul Dan Barna și cei de la USR PLUS au avut o discuție cu premierul în care i-au transmis că vor depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului dacă proiectul Anghel Saligny va fi adoptat fără acordul lor.
Şedinţa de guvern va fi reluată la ora 19.00.
Între timp, premierul Florin Cîţu va merge în Parlament la şedinţa grupurilor PNL, unde se va afla şi liderul partidului, Ludovic Orban.
Premierul Florin Cîţu nu renunţă la programul de investiţii Anghel Saligny în ciuda scandalului din şedinţa de Guvern care a dus la suspendarea acesteia.
„Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedura. Eu vă spun ce facem legal. Eu nu mă uit pe avize. Dacă există un dubiu undeva întrebăm Secretariatul General şi Ministerul Dezvoltării. Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile de avizare au fost respectate şi au fost. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii care este acum procesat. Va veni la ora 19.00”, a afirmat miercuri Florin Cîţu, întrebat dacă proiectul are avizul Ministerului Justiţiei.
De asemenea, premierul Florin Cîţu a declarat că „n-am primit amenințări de la Dan Barna (n.r. că iese de la guvernare)”.
„Eu vă spun că nu a fost acest lucru în şedinţa de Guvern. În şedinţă n-am primit ameninţări de la Dan Barna. E vorba despre un proiect care dezvoltă România şi care a primit observaţiile USR PLUS. Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile legale şi avizele sigur va trece astăzi. Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu respecte ceea ce are de făcut. Asta cu amenințările vin și pleacă. Acum 2 zile au decis să nu iasă de la guvernare. Îi aștept să facem reforme”, a spus Florin Cîțu.