Şase şcoli şi licee, incluse în programul pilot din proiectul „România educată” în anul şcolar 2021 – 2022. Ce modificări presupune

Ministerul Educației a anunţat joi că a fost aprobată funcționarea, începând cu anul școlar 2021-2022, a șase școli-pilot, potrivit principiilor de reformă a sistemului de învățământ incluse în proiectul „România Educată”. În cele şase unităţi şcolare se va preda-învăţa în sistem 'blended learning', cu predare alternativă cu prezenţă fizică şi online, la intervale periodice. De asemenea, în aceste unităţi de învăţământ se vor utiliza modele noi de evaluare "narativă", în locul celei bazate pe calificative, care "să reducă presiunea" evaluării asupra elevilor, în special în ciclul primar.
Alina Andrei
02 sept. 2021, 16:22
Şase şcoli şi licee, incluse în programul pilot din proiectul

Şase unităţi de învăţământ au fost incluse în programul pilot din proiectul „România educată” în anul şcolar 2021 – 2022. Au fost înscrise în programul de școli-pilot Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din municipiul Baia Mare, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Curcani, județul Călărași, Școala Gimnazială Ion Neculce din municipiul Iași, Școala Gimnazială Româno-Finlandeză ERI din municipiul Sibiu şi Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din municipiul Rm. Sărat, județul Buzău.

Citeşte şi: Noul an şcolar, scenariile stabilite CNSU pentru desfăşurarea cursurilor din 13 septembrie DOCUMENT

„Ne dorim o învățare pe arii de competențe și nu pe discipline. Este un proiect care va genera rezultate bune. În sistemul de educație avem o mare problemă. Este o evaluare care, la nivel pilot, va incerca să înlocuiască evaluarea bazată pe calificative, îndeosebi în învățământul primar. Modelele care se vor dovedi a fi de succes vor fi preluate la scară națională. Așteptată rezultatele, sperăm în rezultate bune.

Acest pilot va dura mai mulți ani, însă primele rezultate sperăm să fie după un an. Se facilitează dreptul elevului de a-și alege anumite discipline. În măsura în care rezultatele vor fi cele la care sperăm, e posibilăm să extindem la mai multe clase”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după mai multe discuţii la Guvern cu premierul Florin Cîţu şi alţi oficiali pe tema începerii şcolii.

Citeşte şi: Avertismentul lui Octavian Jurma: „Şcoli închise în jumătate de ţară în două săptămâni”

Ce modificări aduce programul România Educată

„Componenta cea mai importantă pe care o avem în vedere în cadrul pilotărilor este transformarea curriculară, adică modele curriculare și planuri cadru care să fie adaptate de către școli în funcție de nevoile comunității și de resursele umane și materiale existente, care să permită proiectarea pe arii de învățare, nu pe discipline, și să se concentreze în mod real pe dezvoltarea unor competențe relevante, dar cu respectarea strictă a obiectivelor curriculare specifice fiecărui ciclu și a competențelor din profilurile de formare ale absolventului.

Se vor pilota modele de predare-învățare în sistem blended learning, cu predare alternativă cu prezență fizică și online, la intervale periodice, și modele noi de evaluare narativă, în locul celei bazate pe calificative, care să reducă presiunea evaluării asupra elevilor, în special în ciclul primar.

De asemenea, se va pilota înlocuirea tezelor semestriale cu un portofoliu semestrial al elevului, construit pe baza unor criterii clare de evaluare prezentate fiecărui elev la începutul semestrului, acțiune prin care se urmărește evaluarea reală a progresului pe durata unui semestru, pornind de la competențe evaluate inițial și la final.

La nivel liceal, se va pilota reorganizarea materiei din trunchiul comun la clasa a XII-a astfel încât, în semestrul al doilea, să permită elevilor să se concentreze pe materiile care sunt de interes pentru examenele de bacalaureat și de admitere la facultate, facilitând astfel dreptul elevului de a alege anumite discipline, drept ce poate fi extins ulterior la nivelul întregului ciclu liceal”, a explicat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

„Toate inițiativele de pilotare aprobate au venit din partea unor unități de învățământ preuniversitar de stat și particular, care știu cel mai bine care sunt necesitățile și modalitățile prin care să ofere cele mai bune servicii educaționale comunităților lor. Au fost trimise inițial 20 de astfel de propuneri, din care cinci nu au finalizat procedura de depunere a documentației, iar din cele rămase unele au propus măsuri care nu necesitau derogări de la reglementările în vigoare sau nu aveau în vedere aspecte care să vizeze modernizarea educației în România.

Prin acest pas, se marchează începutul unei reforme profunde în domeniul educației din țara
noastră. Pilotarea va fi monitorizată continuu de către Direcția Generală România Educată,
iar modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse spre scalare la nivel național, după
eventuale adaptări suplimentare. De asemenea, programul de pilotare va continua și în anii
următori, pentru a permite o evoluție continuă a sistemului de învățământ, care să reflecte
evoluția rapidă a societății în care trăim”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

 

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!