Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre a treia doză de vaccin. Ce categorii de persoane ar primi-o

Întrebat de când se va administra în România doza a treia de vaccin anti-COVID-19, Gheorghiţă a precizat că încă sunt discuţii pe acest subiect. Acesta va fi persoanelor imunodeprimate, de pildă cei post-transplant sau care fac terapie oncologică, precum şi persoanelor vârstnice internate în centrele sociale
Filip Stan
02 sept. 2021, 16:55
Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre a treia doză de vaccin. Ce categorii de persoane ar primi-o

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, consideră că vaccinarea fictivă, adică eliberarea certificatului de vaccinare fără administrarea serului unei persoane, trebuie sancţionată „cât mai drastic posibil”, arătând că este decredibilizată munca personalului medical, care se delimitează de astfel de practici.

„Este regretabil acest lucru, sunt situaţii punctuale. Corpul medical se delimitează clar de astfel de acţiuni care nu fac altceva decât să decredibilizeze toată munca colegilor noştri din această perioadă. Pe de altă parte, cred că astfel de acţiuni trebuie identificate şi sancţionate cât mai drastic posibil, însă fac apel la colegii noştri, personalul medical care primeşte astfel de solicitări, să anunţe instituţiile abilitate să ia măsuri în acest sens. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu fac altceva decât să dea nişte bani, cumpărându-şi astfel un risc să se îmbolnăvească, să ajungă la spital şi chiar să-şi piardă viaţa”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă, în timpul unei vizite în Arad.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că nu are semnale că astfel de fraude s-au întâmplat şi în cazul minorilor care au certificate de vaccinare.

„Sigur că aceste tentative de fraudă pot să fie pentru orice tip de persoană. (…) Cred că orice reguli am impune, oamenii vor găsi modalităţi prin care să eludeze astfel de reguli şi, tocmai de aceea, până la urmă responsabilitatea este cel mai important principiu pe care noi trebuie să îl avem în vedere şi cu care să ne ghidăm mai departe acţiunile noastre”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că există, nu doar în România, „oameni care nu au crezut în beneficiile vaccinării, care s-au îmbolnăvit, au ajuns la spital şi care, regretabil, şi-au pierdut viaţa”.

„E o boală care în momentul de faţă este prevenibilă prin vaccinare şi cea mai mare parte a deceselor pot fi prevenite prin vaccinare. De altfel, datele din România ne arată că peste 97% din decesele înregistrate în săptămâna precedentă au fost la persoane nevaccinate”, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat de când se va administra în România doza a treia de vaccin anti-COVID-19, Gheorghiţă a precizat că încă sunt discuţii pe acest subiect.

Vaccinul Moderna, mai eficient decât cel de la Pfizer. Generează de două ori mai mulţi anticorpi STUDIU
A fost transmis un comunicat al Agenţiei Europene a Medicamentului şi Centrului European pentru Controlul Bolilor în care se specifică foarte clar pe de o parte recomandarea de a se administra doza a treia, o doză suplimentară de vaccin, persoanelor imunodeprimate, de pildă cei post-transplant sau care fac terapie oncologică, precum şi persoanelor vârstnice internate în centrele sociale, în căminele de bătrâni, însă pentru restul populaţiei, care a fost vaccinată cu schemă completă iniţial, încă se evaluează oportunitatea, pentru că la acest moment toate datele din viaţa reală ne arată o menţinere a eficienţei vaccinurilor faţă de cele mai importante obiective, şi anume riscul de spitalizare, prevenirea internării în terapie intensivă şi decesul„, a explicat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

El a precizat că sunt aşteptate rezultatele acestor evaluări, pentru că trebuie puse în balanţă beneficiile care pot fi obţinute după o doză suplimentară de vaccin.

Cu privire la numărul tot mai mic de vaccinări în România, Valeriu Gheorghiţă a susţinut că printre cauze se numără neîncrederea în autorităţi, „lucru care nu ar trebui să se întâmple atâta timp cât vorbim de o problemă de siguranţă naţională”.

Alertă mondială de gradul zero. A apărut varianta „Mu” a coronavirusului, rezistentă la vaccinuri
„Un alt motiv este legat de o educaţie medicală precară, care lipseşte de ani de zile, şi tocmai de aceea vaccinarea este privită ca un gest ieşit din comun, în condiţiile în care ar trebui să fie privită ca un gest de normalitate”, a adăugat el.

Valeriu Gheorghiţă se află în judeţul Arad pentru a participa, joi seară, la Gala Recunoştinţei Medicale – eveniment organizat de Alianţa Vestului pentru Sănătate Publică, formată din Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene Arad, Hunedoara şi Timiş, în parteneriat cu Casa Regală. În cadrul acţiunii, care are loc la Domeniul Regal Săvârşin, vor fi acordate premii personalului medical din prima linie a luptei împotriva virusului SARS-CoV-2.

Care sunt țările lumii care vor administra a treia doză de vaccin împotriva Covid-19

În Statele Unite ale Americii, începând cu 20 septembrie, vor fi puse la dispoziţie mesaje pentru cei care au primit a doua doză cu cel puţin opt luni în urmă, dar autorităţile sanitare federale de sănătate intenţionează să reducă acest timp de aşteptare, pentru a încetini creşterea infecţiilor în ţară, potrivit Digi24.

În Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu s-a exprimat încă cu privire la necesitatea unei a treia doze sau la ce vârstă ar trebui recomandată deoarece, în opinia sa, nu există încă suficiente date, scrie Mediafax. Prin urmare, ţările Uniunii Europene care iau decizia, se expun riscurilor legale. În ciuda acestui fapt, unele dintre cele 27 de ţări din UE au stabilit deja când vor începe să administreze a treia doză.

Austria

În Austria, a treia doză va fi administrată începând cu 17 octombrie. Acest lucru a fost anunţat de ministrul sănătăţii, Wolfgang Mückstein, 10 august. Doza va fi administrată la şase până la nouă luni de la prima rundă de vaccinare rezidenţilor din casele de îngrijire medicală, celor peste 65 de ani, persoanelor fragile şi celor care au primit un vaccin Johnson & Johnson sau AstraZeneca ca primă doză. Toţi ceilalţi vor putea cere a treia doză la nouă până la 12 luni de la ultima doză. Pentru a treia doză, se vor utiliza vaccinurile BioNTech / Pfizer sau Moderna.

Belgia

Belgia a autorizat cea de-a treia doză de vaccin, în special vaccinul ARNm.

Danemarca

Danezilor cu sistem imunitar slab vor fi sfătuiţi să le fie administrată a treia doză.

Franţa

În ultimele zile, Haute Autorité de Santé (HAS) a recomandat administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19 tuturor celor peste 65 de ani şi celor cu imunitate scăzută. HAS a explicat că a treia doză trebuie administrată la şase luni după a doua. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson vor primi, de asemenea, o doză de Pfizer sau Moderna la cel puţin patru săptămâni după prima administrare. Rechemările sunt aşteptate să înceapă în septembrie.

Finlanda

Încă nu a luat o decizie, dar tema este aprins dezbătută în această ţară.

Germania

Germania va începe să administreze a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă şi persoanelor cu risc. O va face din septembrie. Noul vaccin, cu Pfizer sau Moderna, va fi oferit şi celor care au primit deja două doze de Astrazeneca sau single-ul de la Johnson & Johnson. În Bavaria, rezervările sunt deja deschise.

Grecia

Grecia a anunţat pe 23 august că persoanelor vulnerabile li se va oferi o nouă doză cu vaccinuri ARNm, care va fi disponibilă în prima săptămână a lunii septembrie.

Marea Britanie

A treia doză de vaccin va fi administrată persoanelor fragile şi vârstnicilor din Marea Britanie din septembrie. Guvernul Johnson a fost de asemenea de acord să achiziţioneze încă 60 de milioane de doze de Pfizer / BioNTech înainte de programul posibil de rechemare, aducând comanda sa totală la 100 de milioane de doze. În Marea Britanie, populaţia a fost vaccinată cu Astrazeneca.

Italia

Italia nu şi-a definit încă planul. Dar ar putea face acest lucru în curând. „A treia doză se va face probabil pentru cei peste 80 de ani”, a declarat ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, într-un interviu.

Olanda

Guvernul olandez a cerut aviz consiliului său de sănătate şi se aşteaptă să aibă un răspuns până la jumătatea lunii septembrie.

Polonia

Polonia nu a luat încă o decizie cu privire la a treia doză. La începutul lunii august, experţii au spus că se gândesc să le ofere persoanelor vulnerabile o a treia injecţie, dar ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat că nu există încă suficiente date pentru a decide.

Cehia

Guvernul ceh va oferi un vaccin de rapel COVID-19 începând cu 20 septembrie oricărei persoane vaccinate anterior.

Spania

Spania este pregătită să administreze a treia doză de vaccin anti-Covid în cazul în care studiile clinice, EMA şi comisia spaniolă de experţi în vaccinuri o vor recomanda, a explicat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias. Ministrul a adăugat că guvernul aşteaptă rezultatul acestor evaluări pentru a stabili în cele din urmă când ar putea începe administrarea celei de-a treia doze.

Suedia

Suedia a anunţat un program de rechemare pentru persoanele cu risc de boli grave, cum ar fi persoanele în vârstă. Campania de vaccinare pentru a treia doză va începe în toamnă. Cu toate acestea, Agenţia Suedeză de Sănătate Publică a declarat că se aşteaptă ca a treia doză să fie administrată majorităţii adulţilor abia începând cu anul viitor.

Ungaria

Ungaria este singura ţară din UE care a început deja să administreze a treia doză şi le oferă oricui doreşte, atât timp cât vaccinarea are loc la cel puţin patru luni după ultima doză. Guvernul a publicat un ghid oficial care oferă o abordare „mix-and-match”: cei care au primit un vaccin Oxford / AstraZeneca, Johnson & Johnson sau Sputnik V primesc acum fie un vaccin ARNm, fie un vaccin cu virus inactivat, precum Sinopharm. Cei care au avut deja un vaccin ARNm primesc acum un vaccin cu virus viral sau un vaccin cu virus inactivat pentru rapel. Ungaria continuă, de asemenea, să administreze vaccinurile ruseşti şi chineze, care nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar urma să înceapă în octombrie în România

Brazilia

Brazilienii cu sistem imunitar compromis şi persoanele în vârstă de peste 80 de ani vor primi a treia doză de vaccin, pentru a reduce creşterea infecţiilor în ţara, care are o rată de vaccinare scăzută şi cea mai mare mortalitate din lume după Statele Unite.

Cambodgia

Cambodgia oferă o doză de AstraZeneca celor care au primit vaccinuri Sinopharm şi Sinovac încă din 12 august.

Canada

La sfârşitul lunii august, provincia canadiană Ontario a început să ofere a treia doză persoanelor vulnerabile.

Chile

Chile a început să administreze a treia doză celor care au primit deja vaccinul Sinovac pe 11 august, în încercarea de a consolida succesul uneia dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume.

China

A treia doză de vaccin anti-Covid-19 trebuie administrată după ce majoritatea populaţiei a terminat prima etapă de vaccinare.

Ecuador

Ecuador va administra a treia doză de vaccin persoanelor cu sistem imunitar slab şi va efectua teste pentru a determina dacă restul populaţiei are nevoie de un rapel.

Republica Dominicană

Autorităţile sanitare dominicane au început să distribuie a treia doză încă de la începutul lunii iulie.

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni