Dan Barna e mai decis ca niciodată. În conferința de presă de la Ministerul Justiției, vicepremierul Dan Barna a făcut declarații despre decizia primul-ministrul Florin Cîțu cu privire la revocare.
„Stelian Ion nu a făcut altceva decât să transforme angajamentele USR PLUS şi angajamentele coaliţiei de guvernare în realitate. Ce am văzut ieri, declaraţiile ridicole ale premierului că Stelian Ion nu a desfiinţat SIIJ, că nu a dat un aviz pentru un aviz care nu ajunsese la MJ arată că actualul cabinet nu mai poate să continue. E o decizie ireversibilî şi foarte clară.
Strângem semnături şi depunem o moţiune de cenzură şi sperăm că acest premier să devină un premier în istorie, să aibă o fotografie frumoasă în holul de la Palatul Victoria pentru că eu cred că această coaliţie de guvernare poate să continuă şi sper ca partenerii de la PNL să propună un om serios, competent, care are pur şi simplu proprietatea şi valoarea propriului cuvţnt pentru că aceasta a fost de fapt problema de fond.
Nu mai putem să continuăm cu Florin Cîţu, aşteptăm ca liberalii să propună un alt premier, dacă nu folosim instrumentele democratice pe care ni le pune la dispoziţie Constituţia. Această guvernare nu mai are majoritate parlamentară. Cele 80 de voturi ale USR nu mai sunt pentru susţinerea lui Florin Cîţu. Stelian Ion a păstrat principiile fundamentale ale Justiţiei. E un om vertical. Ăi mulţumesc în numele meu şi a colegilor de la USR PLUS. Plecăm de aic cu fruntea sus.
Da, fără îndoială vom merge la şedinţa de coaliţie. Noi am solicitat. Vom solicita partenerilor de coaliţie – PNL – nominalizarea unui alt premier competent şi serios, astfel încât coaliţia să poată să meargă mai departe.
În momentul în care am văzut cu toţii ceea se s-a întâmplat ieri, o zi în a cărei dimineaţă, coaliţia a funcţionat foarte bine. Până seara, borcanul era spart şi cioburile pisate mărunt de premierul Cîţu.
Singura opţiune pe care o mai aveam la dispoziţie – o moţiune de cenzură, transformată în acţiune concretă. În cursul dimineţii am făcut acel apel către toţi parlamentarii pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură. Sunt două variante de moţiune. Toate variantele sunt pe masă.
Vom avea şi în această seară o şedinţă a Biroului Naţional. Vom vedea cu care dintre cele două variante vom merge mai departe. Nu e vorba despre o alianţă nici cu PSD, nici cu AUR. Este vorba despre o moţiune de cenzură prin care premierul Cîţu trebuie trimis acasă pentru că n-are competenţa profesională şi morală să conducă un Guvern de coaliţie.
La momentul Vlad Voiculescu a fost o şansă pe care a primit-o din partea coaliţiei pentru a merge mai departe. Am spus că este un proces de învăţare.
În momentul în care situaţia s-a repetat mult mai dramatic, adică a fost o dezvăţare, nu avem decât această opţiune, opţiunea firească: moţiunea de cenzură.
Nu vorbim de o alianţă şi de nimic altceva. Cred în continuare că România trebuie condusă de această coaliţie USRPLUS, UDMR, PNL, însă cu un premier care pur şi simplu să poată să ducă o pălărie de o asemenea anvergură, cum este conducerea unei coaliţii.
Este un text al moţiunii la care lucrează în prezent colegii mei şi în această seară sau mâine dimineaţă vom avea o variantă pe care să o discutăm mai departe.”,a spus Dan Barna.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de revocare din funcție a ministrului Justiției Stelian Ion. De asemenea, președintele a semnat numirea interimară a lui Lucian Bode. Ministrul demis al Justiției, Stelian Ion, consideră că solicitarea premierului Florin Cîțu pentru revocarea sa de fapt vine de la președintele Klaus Iohannis.
“Decizia era așteptată, o șansă destul de mică să fie altă decizie. Cred că s-au discutat lucrurile astea și că domnul președinte știa foarte clar care va fi decizia. De fapt, cred că de acolo și vine solicitarea premierului”, a spus Stelian Ion, la părăsirea biroului său de ministru.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de revocare din funcție a ministrului Justiției Stelian Ion. De asemenea, președintele a semnat numirea interimară a lui Lucian Bode.