Întrebat ce mesaj le transmite românilor cu credite luate în euro, Florin Cîţu a dat de înţeles că scandalul din coaliţia de guvernare nu are legătură cu creşterea monedei euro în raportul cu leul.
„Cursul leu-euro e determinat de piaţă. E foarte complicat să spunem că ceea ce se întâmplă cu cursul are legătură cu situaţia politică. Dacă mă uit, deprecierea cursului începuse înainte de acest eveniment. Poate să fie legat de dobânzile foarte mici din piaţa din România. Dacă ne uităm la dobânzile la credite, acestea scad. Ar trebuie să vedem ce se întâmplă cu piaţa internaţională”, a afirmat şeful Executivului.
„Această depreciere începuse înainte de această situaţie. Nu este niciun motiv de îngrijorare. Preţurile în piaţă şi cursul sunt determinate de piaţă. Dacă ne uităm la nivel internaţional, vedem că sunt mai multe modificări: SUA, deşi au inflaţie mare de 5,4%, Banca Federală spune că nu va creşte dobânzile. E o chestiune mult mai complicată ce se întâmplă cu valutele pe termen scurt. Pe termen mediu, putem să discutăm.
Moneda naţională este una dintre cele mai stabile monede din afara zonei euro”, a adăugat Florin Cîţu.
Citeşte şi: Şedinţă de guvern doar cu miniştri PNL şi UDMR. Surse: Cîţu pregăteşte demiterea miniştrilor USR PLUS
Moneda Europeană a atins un nou record în faţa leului. BNR a afişat vineri, 3 septembrie, un curs de 4.9416 lei pentru un euro.
Cu 4,9416 lei, euro atinge un nou maxim istoric în raport cu leul, precedenta valoare maximă fiind atinsă pe 2 septembrie, la 4,9386 lei. Maximul anterior fusese atins pe 30 august, de 4,9349 lei.
Citeşte şi: Florin Cîţu merge mai departe. Guvernul a aprobat programul „Anghel Saligny”
Creșterea de vineri este de 0,06% față de cursul de joi. Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei. Dolarul american este cotat vineri la 4,1633 lei, în scădere ușoară, iar lira sterlină la 5,7608 lei, în creștere. Gramul de aur este cotat în scădere, la 242,7531 lei.