Taxele şi impozite locale ar putea fi majorate cu până la 16,05%, în 2013. Vezi explicaţia lui Ponta

Taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate în 2013, cu până la 16,05%. Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, Guvernul nu a mărit impozitele şi taxele locale, ci a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora. Premierul Victor Ponta a declarat că decizia finală privind creşterea taxelor şi impozitelor va aparţile autorităţilor locale.
Romania TV
12 dec. 2012, 12:37
Taxele şi impozite locale ar putea fi majorate cu până la 16,05%, în 2013. Vezi explicaţia lui Ponta

Primul ministru Victor Ponta a declarat că Guvernul are în lucru o Hotărâre de Guvern promovată în timpul mandatului de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu, conform căreia autorităţile locale au „dreptul să actualizeze taxele locale cu inflaţia” şi că decizia privind modificarea acestora poate fi luată doar de Consiliile Locale sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„În şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre de Guvern promovată de domnul Ungureanu, în conformitate cu legea, desigur, hotărâre care dă voie, conform legii, autorităţilor locale – Consilii Locale, Consiliul General al municipiului Bucureşti – să crească taxele locale odată cu inflaţia. Nu o public până nu se lămureşte foarte clar că Guvernul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu se măreşte nicio taxă şi în niciun caz Guvernul nu face acest lucru”, a subliniat Victor Ponta.

„Taxele locale nu au mai crescut de 3 ani. Autorităţile locale, dacă vor să le mărească, bine, dacă vor să le scadă au dreptul să le scadă cu 4%, pentru că marja este plus/minus 20%”, a adăugat premierul.

„În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%”, a declarat Duşa.

El a spus că Guvernul nu a majorat taxele şi impozitele, aşa cum a apărut în presă, şi că impozitele şi taxele locale se aprobă, conform legii, prin hotărâri ale consiliilor locale şi consiliilor judeţene, iar prin Hotărâre de Guvern se stabilesc limitele minime şi maxime, în funcţie de rata inflaţiei.

Duşa a mai spus că fiecare autoritate locală, în funcţie de veniturile pe care le are şi de posibilităţile de la nivelul localităţilor, vor stabili „taxe decente, aşa cum prevede legea”.

„Guvernul nu a făcut altceva decât a respectat legea şi prevederile Codului fiscal, competenţa de a stabili impozite este a consiliilor locale”, a mai spus Duşa.

El a mai spus că reactualizarea acestor liminte maxime şi minime trebuie făcută din 3 în 3 ani şi nu a mai fost făcută de 4 ani.

 

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern, potrivit Mediafax.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunînd că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Noi trageri Loto pe 18 iulie 2024: Reporturi semnificative la toate categoriile
MediaFlux
SCANDAL la Casa de Pensii. Ce se întâmplă cu adeverințele pentru pensii
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'