Potrivit programului oficial al şefului statului comunicat de Preşedinţie, Băsescu va participa joi, de la ora 14.00 a României, la reuniunea PPE, urmând ca în cursul serii şi vineri dimineaţă să ia parte la lucrările Consiliului European de Iarnă.
Agenda Consiliului European este axată preponderent pe continuarea proceselor de coordonare întărită a politicilor economice în UE, cu accent particular pe desăvârşirea Uniunii Economice şi Monetare (UEM), implementarea Pactului pentru Creştere şi Ocupare, precum şi pe perspectivele economice ale anului viitor.
Liderii UE vor discuta despre finalizarea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM), primul pilon al Uniunii Bancare şi etapă esenţială în procesul de consolidare a UEM.
Totodată, vor continua dezbaterile cu privire la propunerile referitoare la celelalte blocuri tematice ale procesului de consolidare a UEM: crearea unui cadru bugetar integrat, coordonarea aprofundată a politicilor economice şi asigurarea legitimităţii democratice.
Pe agenda Consiliului European din această săptămână se află şi situaţia din Siria, andosarea liniilor directoare privind statele candidate, în linie cu pachetul Comisiei Europene privind extinderea şi concluziile Consiliului Afaceri Generale (CAG) din 11 decembrie, precum şi adoptarea unor concluzii pe aspecte legate de Politica de Securitate şi Apărare Comună.
Lucrările Consiliului European au fost pregătite de reuniunea CAG de marţi, la care România a fost reprezentată de secretarul de stat în MAE, George Ciamba.
Potrivit unui comunicat MAE, Ciamba a subliniat necesitatea evidenţierii, în concluziile Consiliului European, a importanţei asocierii statelor non-Euro la diversele procese, în vederea evitării fragmentării pieţei unice.
Demnitarul român a reliefat, de asemenea, interesul României, din perspectiva de stat membru care va adopta moneda unică, asupra obiectivităţii şi predictibilităţii criteriilor de aderare la Euro.
El a subliniat necesitatea ca negocierile în curs privind primul pilon al Uniunii Bancare (Mecanismul unic de supraveghere al sectorului financiar), să prevadă condiţii de asociere la mecanism ale statelor non-Euro, care să nu genereze un dezavantaj competitiv al sectorului financiar din aceste state.
În cadrul discuţiilor asupra Concluziilor privind Extinderea şi Procesul de Stabilizare şi Asociere, Ciamba a reafirmat sprijinul României pentru continuarea procesului de extindere, pe baza principiului meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de aderare.
Oficialul MAE a subliniat importanţa pe care România o acordă respectării, de către candidaţi şi potenţialii candidaţi, a îndeplinirii criteriului politic în integralitatea sa. Demnitarul român a pledat pentru transmiterea unui mesaj neechivoc privind perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi Turciei, subliniind necesitatea continuării reformelor pentru avansarea în procesul de apropiere de UE, mai evidențiază comunicatul MAE.