„Vreau să ne bucurăm cu toţii de această clădire. Chiar este o clădire în care te simţi bine şi cred că toată lumea să vină aici să-şi caute dreptatea şi ceilalţi să vină la muncă. Meritaţi acest lucru!
Mă bucur să fiu aici, deşi aş fi vrut să fie altă situaţie. Aş fi vrut să fi fost această inaugurare cu mulţi ani în urmă, când trebuia să fie, dar este bine şi astăzi. În sfârşit, acest Palat al Justiţiei a fost inaugurat. Am primit şi eu istoricul acestei clădiri.
Vorbim de 22 de ani pentru o singură clădire. 22 de ani pentru această construcţie şi 28 de miniştri. O să fiu foarte ferm. Aşa ceva nu mai poate fi tolerat în România!
Anul trecut, când eram ministrul Finanţelor, am avut discuţii privind finanţarea lucrărilor la Palatul Justiţiei. Am alocat resurse la bugetul iniţial, la rectificare şi anul acesta. Nu înţelegeam ce se întâmplă. De ce e nevoie de atâţia bani. Mi-am dat seama că eram pe ultima sută de metri. Acum văd şi eu unde au mers aceşti bani.
În tot acest an, instanţele au funcţionat în spaţii improprii, subdimensionate, insalubre. Tot din lipsă de spaţiu, secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova a funcţionat în clădirea unui mall din centrul Ploieştiului, iar arhiva cu dosare undeva la periferie.
Este foarte bine că putem să reparăm aceste lucruri şi vom repara mult mai multe lucruri în perioada următoare. Resurse avem. Avem acum şi voinţă politică.
Sunt un om care cere reforme în domenii esenţiale, iar Justiţia este un domeniu esenţial.
Citeşte şi: Lovitură pentru Florin Cîţu. PSD va asigura cvorumul la şedinţa de plen de joi pentru moţiunea de cenzură
Palatul de Justiţie din Ploieşti care va fi sediul Curţii de Apel Ploieşti şi al Tribunalului Prahova a fost dat în folosinţă la aproape un sfert de secol de la începerea construcţiei. Inaugurarea construcţiei are loc după numeroase termene de finalizare nerespectate, mai exact la 24 de ani de la începerea lucrărilor, notează Adevărul.
La inaugurarea Palatului de Justiţie Prahova au participat oficiali din Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament, dar şi din partea autorităţilor locale.
Conform unui comunicat dat publicităţii de Curtea de Apel Ploieşti, la inaugurare au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputaţilor şi Senatul României, Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean Prahova şi Primăriei Ploieşti, Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Prahova, reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care se desfăşoară relaţii interinstituţionale, dar şi întregul colectiv al Curţii de Apel Ploieşti şi Tribunalului Prahova şi preşedinţii tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţia acesteia. Construcţia este inaugurată la aproape un sfert de secol de la încheierea contractului de realizarea a acesteia – în 19 decembrie 1996 – şi după numeroase amânări în ceea ce priveşte termenul de finalizare. Palatul Justiţiei Prahova are, conform datelor publicate pe site-ul Curţii de Apel Ploieşti, o suprafaţă desfăşurată de aproape 20 de mii de metri pătraţi şi o suprafaţă construită de aproape patru mii de metri pătraţi. Terenul a fost pus la dispoziţie în anul 1994 de către Consiliul Local Ploieşti.
În lipsa unui sediul propriu, Tribunalul Prahova a fost în situaţia în care diversele secţii ale instanţei au funcţionat în clădiri diferite. Astfel, secţiile civilă şi penală au activat într-o clădire care a aparţinut OMV-Petrom şi care a fost cumpărată de o firmă care aparţine Consiliului Local Ploieşti, care ulterior a închiriat clădirea Tribunalului. Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Prahova a funcţionat într-o altă clădire din centrul Ploieştiului, şi chiar în sediul unui centru comercial. Iar avocaţii şi justiţiabilii s-au plimbat din sediu în sediu, în funcţie de situaţie.