Bill Gates a devenit centrul conspiraţiilor după ce a prezis pandemia de coronavirus. A venit în plus şi divorţul intens mediatizat de Melinda, fiind vorba de partajul unei averi uriaşe, astfel că miliardarul s-a retras o vreme din viaţa publică.
După o absență de câteva luni, Bill Gates revine în prim plan şi anunță că fundația pe care o deţine cu Melinda are planuri legate de Sănătate. Va investi o sumă uriașă de dolari în dezvoltarea unor medicamente antivirale, ca dovadă că vaccinul nu mai este o prioritate pentru cei doi miliardari.
Bill & Melinda Gates Foundation va aloca o finanţare de 35 de milioane de dolari companiei private britanice Exscientia Ltd pentru dezvoltarea unor medicamente antivirale, inclusiv a unor molecule eficiente împotriva noului coronavirus.
Exscientia Ltd va aloca o sumă identică şi va coordona dezvoltarea unui grup de până la cinci medicamente, care sunt deja pregătite pentru a intra în etapa studiilor clinice. Programul se va concentra iniţial pe testarea unor substanţe active împotriva virusului SARS-CoV-2 şi a variantelor sale, precum şi împotriva altor coronavirusuri.
După ce recent s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul Moderna, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a vorbit pentru ziarul spaniol „El Pais” despre pandemie și despre când crede că va lua aceasta sfârșit, afirmând că până în anul 2022 în unele țări vor putea fi organizate evenimente majore. Totodată, filantropul a ținut să sublinieze inegalitățile existente între țările sărace și țările bogate în ceea ce primește vaccinarea.
Potrivit acestui parteneriat semnat pe patru ani, Exscientia Ltd ar putea să primească fonduri suplimentare care să susţină medicamentele sale candidate pe durata etapelor rămase de parcurs până la comercializarea lor.
Investiția arată încrederea pe care Fundația Gates în compania care dezvoltă medicamente bazându-se pe inteligență artificială. Compania britanică, înfiinţată în urmă cu nouă ani, foloseşte algoritmi creaţi pe computer pentru a dezvolta medicamente ce vizează terapii dintr-o gamă variată, de la oncologie şi până la psihiatrie.
Principalul program al firmei britanice vizează o enzimă denumită protează principală a coronavirusului, care apare în tipuri diverse ale acestei familii virale, inclusiv în variantele de SARS-CoV-2.
Reprezentanţii companiei Exscientia Ltd spun că dezvoltă mici molecule care ţintesc proteinele din interiorul celulelor, spre deosebire de medicamentele actuale folosite împotriva COVID-19, care ţintesc proteinele virusului SARS-CoV-2 aflate la suprafaţa acestuia şi care prezintă o probabilitate mai mare de a suferi mutaţii.
Bill Gates, îngrijorat de viitoarele pandemii. Micile molecule de medicamente pe care noi le dezvoltăm vor fi durabile în timp şi pot fi stocate pentru următoarea pandemie, pot fi distribuite pe scară largă şi foarte uşor în rândul populaţiilor care se confruntă cu un virus nou sau cu o nouă variantă actuală, a declarat Denise Barrault, directoarea departamentului de gestionare a portofoliului companiei britanice.
Parteneriatul semnat cu Fundaţia Gates va fi de asemenea extins pentru a dezvolta medicamente împotriva gripei şi a familiei de virusuri Paramyxoviridae, având potenţialul de a demara programe suplimentare, au precizat reprezentanţii Exscientia Ltd.
Colaborarea este, de asemenea, menită să stimuleze pregătirea pentru viitoarele pandemii și să lucreze la tratamente cu molecule mici pentru alți viruși, inclusiv Nipah.
Acest virus – cunoscut a fi mai mortal decât agentul patogen SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19 – este transferat de la animale la oameni și se confruntă cu un focar în India, relatează fiercebiotech.
Proiecțiile lui Gates sunt asemănătoare cu cele emise de diferiți observatori ai crizei de sănătate prin care trece întreaga planetă. Întrebat pe același subiect de postul francez France Inter, epidemiologul Didier Piitet a prezis, de exemplu, o revenire treptată la activitățile obișnuite în lunile următoare, precizând că pandemia s-ar putea sfârși în vara anului 2022.
Totodată, în timpul interviului său, Bill Gates a profitat de ocazie pentru a sublinia inegalitățile existente între țările sărace și țările bogate în ceea ce primește vaccinarea.
„În acest moment există un decalaj mare. Cantitatea de vaccin din țările bogate este foarte mare, chiar și în comparație cu țările cu venituri medii precum Brazilia și Africa de Sud, care au cunoscut o epidemie teribilă și care continuă să vaccineze într-un ritm lent”, a adăugat Gates.
Campaniile anti-vaccin din online, o problemă foarte gravă
Gates a vorbit și despre mișcările și campaniile anti-vaccin de pe rețelele sociale, considerând că situația foarte dificilă creată de pandemie „îi face pe oameni să caute răspunsuri simpliste”.
„Problema devine foarte gravă dacă acest lucru îi face pe oameni să creadă că purtarea unei măști sau administrarea unui vaccin nu este importantă”, a precizat fondatorul Microsoft.