Democrat-liberalii au făcut mai multe simulări şi au constatat că, dacă s-ar aplica formula anunţată în urmă cu două săptămâni, atunci UDMR ar ajunge să obţină 12,5% din numărul senatorilor, fapt considerat de PDL ca fiind o creştere „artificială” a formaţiunii maghiare.
„În acest fel, ponderea UDMR în Senat ar fi fost artificial mai mare, întrucât nu se ţine cont de mărimea populaţiei unui judeţ, ci se avea în vedere doar numărul de judeţe”, au declarat pentru Mediafax surse care au preferat protecţia anonimatului. Din acest motiv, PDL a renunţat la această variantă de reducere a numărului de parlamentari şi a apreciat că este „corectă” legea în vigoare, cu reprezentarea în Parlament în funcţie de populaţie. „Negocierile pentru reducerea numărului de parlamentari continuă, dar, dacă nu există voinţă politică în coaliţie pentru o variantă corectă, vom rămâne pe legea actuală”, au precizat aceleaşi surse.
Calculele
În 14 noiembrie, liderii coaliţiei guvernamentale, anunţaseră că au hotărât reducerea numărului de parlamentari după cum urmează: din 334 de deputaţi cât sunt acum să rămână 300, iar din 147 de senatori cât sunt în prezent să fie numai 88, câte doi senatori pentru fiecare judeţ.
Conform legilor actuale, un mandat de parlamentar este atribuit în urma normelor de reprezentare: un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori. Sursele Mediafax, care au preferat să-şi păstreze anonimitatea, susţin că democrat-liberalii au calculat că, dacă s-ar reduce numărul de senatori la 88, s-ar pierde astfel norma de reprezentzare, iar efectul ar fi obţinerea unui număr de 11 senatori de către UDMR, adică un procent de 12,5% din numărul total de parlamentari ai Camerei Superioare, fapt ce ar însemna o creştere „artificială” şi nereprezentativă a actualei populaţii am României.