Părul este un indicator al schimbărilor din corp – Cum prevenim căderea părului?

Părul este pentru femei un real atu al frumuseții și al seducției. Căderea lui poate genera anxietate, care afectează încrederea și stima de sine. Pentru a arăta frumos, femeile trebuie să-și mențină sănătatea organismului înainte de toate și să ducă o viață echilibrată.
Alina Costache
09 sept. 2021, 11:39
Părul este un indicator al schimbărilor din corp – Cum prevenim căderea părului?

Studiile cercetătorilor arată că oamenii care suferă de stres au părul mai fragil. Anumite probleme de sănătate cauzate de prea mult cortizol – hormonul stresului – poate produce oboseală, dureri de cap și căderea părului.

Când se instalează boala, părul are de suferit și el, din cauza faptului că fluxul de sânge către scalp și foliculi va fi diminuat, el se va concentra asupra sistemului imunitar și organelor vitale. Din cauza suferinței și a stresului, părul devine gras și mai puțin frumos.

Viața femeilor, dar și frumusețea lor este influențată de schimbările hormonale. Uneori dezechilibrele hormonale sunt mai intense și necesită stabilirea și aplicarea unui tratament eficient.

Tulburările hormonale pot să afecteze aspectul podoabei capilare și pot cauza căderea părului. Un nivel ridicat de estrogen poate stimula producția de sebum și keratină și poate face ca părul să fie mai rar. Astfel de tulburări hormonale apar la femei mai ales în perioada de sarcină, iar asta afectează frumusețea părului. Prolactina ar putea influența sănătatea părului și ciclul de viață al firelor de păr.

Cortizolul este vinovat de apariția inflamațiilor pielii și a unor afecțiuni: acnee, eczeme și psoriazis. O stare de stres cronic, manifestată în mod frecvent sau un timp îndelungat, poate avea un impact nedorit asupra sănătății părului și asupra îmbătrânirii premature a pielii. Prin gestionarea stresului, se poate reduce nivelul de cortizol și se pot preveni asemenea probleme.

Consumul prea mare de zahăr determină secreția de insulină în pancreas, iar asta poate duce la creșterea în greutate și la un exces de sebum și o îngroșare a dermului. Toate acestea pot avea consecințe asupra pielii, vor provoca apariția coșurilor de acnee și vor face ca scalpul să se îngrașe mai repede.

Bolile glandei tiroide sunt un factor de risc al căderii părului. Femeile sunt predispuse la boli de acest fel, iar asta le provoacă subțierea părului, oboseală accentuată, dureri musculare, dureri articulare, creștere în greutate, sensibilitate la frig.

O altă cauză a căderii părului este anemia, care se poate depista prin analiza sângelui. Scăderea fierului din sânge poate duce la anemie și poate afecta aspectul podoabei capilare, care devine mai rară. De asemenea, și deficitul de minerale, vitamine și oligoelemente ar putea provoca pierderea părului.

Nutrienții (precum sunt colina, iodul, zincul, vitaminele A, B6, B12, C, D, E) pot ajuta în menținerea sănătății și a rezistenței părului, dar și în stimularea creșterii acestuia. Textura firelor de păr și rezistența lor sunt afectate de lipsa nutrienților din organism. Aminoacizii din proteine sunt necesari în dietă. Dacă ei lipsesc din organism, atunci scade nivelul de energie al celulelor care ajută la formarea părului.

Cum prevenim căderea părului?

Prin reducerea stresului se poate preveni și încetini căderea părului. Conform unui studiu de pe nature.com, stresul cronic deteriorează ADN-ul și poate duce la încărunțirea părului. Stresul este vinovat de căderea părului și de îngrășarea mai rapidă a podoabei capilare.

Pentru a preveni deteriorarea și căderea părului, se recomandă:

-O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți pentru mențienrea sănătății corpului și a părului
-Mai multă mișcare pentru oxigenarea creierului și a scalpului
-Hidratarea bună a organismului 
-Realizarea de analize de sânge anual, pentru a depista la timp anumite carențe de vitamine și minerale, dar și eventualele probleme de sănătate
-Îngrijirea adecvată a părului, spălarea lui de două ori pe săptămână
-Masajul pielii capului pentru relaxare și aportul de uleiuri din plante în masaj, care pot stimula creșterea și regenerarea părului
-Folosirea unor tratamente noi împotriva căderii părului, cum ar fi cele care conțin extract Saw Palmetto, ce ajută în caz de alopecie androgenică.

În cazul în care căderea părului este redusă, femeile pot folosi un șampon pentru stimularea creșterii părului sau își pot îmbunătăți aspectul podoabei capilare prin produsele de pe Gettik. Astfel de produse sunt create de experți în sănătate și frumusețe, care își doresc să rezolve problema căderii părului și la femei și la bărbați.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Departamentul Apărării al SUA ajunge la un acord istoric cu veteranii LGBTQ+
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”