Ludovic Orban a dezvăluit că el nu a votat propunerea amânării dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură fiindcă decizia e „profund neconstituţională”.
„Astăzi o majoritate din BPR a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvernul României, prin premierul Florin Cîţu.
Poziţia mea a fost foarte clară şi foarte lipede. Am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că vreau să se voteze mai repede, ci pentru că această decizie e profund neconstituţională. Dacă cineva ar fi avut răbdare, colegii mei să-şi aducă aminte de anul 2020. Ar fi ştiut că invocarea conflictului juridic de natura constituţională între Guvern şi Parlament nu poate opri moţiunea de cenzură”, a declarat Ludovic Orban, după decizia BPR.
El a adăugat că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională nu poate să oprească moţiunea de cenzură, făcând referire la o decizie CCR din 2020.
Birourile Permanente Reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului.
Votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern – Parlament privind moţiunea. Decizia a putut fi luată fiindcă a existat cvorum.
În cursul şedinţei, UDMR a propus ca moţiunea să fie dezbătută după decizia Curţii Constituţionale cu privire la conflictul juridic Guvern – Parlament pe tema moţiunii, propunere adoptată şi cu voturle PSD şi PNL.
Nu se ştie momentan o dată la care va avea loc votul asupra moţiunii, având în vedere că CCR a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor l