Într-un interviu acordat Associated Press, Ponta şi-a exprimat convingerea că Băsescu va acţiona în cele din urmă pentru a menţine stabilitatea politică a ţării, informează Agerpres.
„Orice gest care arată că Traian Băsescu nu respectă rezultatul alegerilor ar pune România în pericol de instabilitate, iar el nu vrea acest lucru indiferent de relaţiile personale dificile dintre noi”, a afirmat premierul român.
Unii analişti politici au afirmat că preşedintele probabil va amâna cât mai mult posibil procesul de redesemnare a lui Ponta, dar premierul a declarat pentru AP că rezultatele USL în alegeri sunt atât de bune încât Băsescu va fi forţat să îl numească pe el din nou prim-ministru. Ca lider al celui mai mare partid din alianţa victorioasă (USL), Ponta ar trebui, potrivit cutumei, să conducă noul guvern.
Duşmănia dintre cei doi a otrăvit atmosfera politică din România timp de mai multe luni, conflict care a atins apogeul în această vară, când Ponta a încercat în zadar să obţină demiterea lui Traian Băsescu, un fost comandant de navă în vârstă de 61 de ani. Românii au votat covârşitor pentru demiterea lui Băsescu, săturaţi de natura conflictuală a liderului aflat la putere din 2004, ca şi de măsurile de austeritate şi de percepţia de nepotism, dar tentativa de demitere a eşuat din cauza prezenţei reduse la vot, care a invalidat referendumul, notează în continuare AP.
Un alt blocaj politic ar putea afecta viitorul ţării, ameninţând atât de doritele investiţii străine şi ştirbind reputaţia internaţională.
Cei care au urmărit din afară disputa dintre cei doi lideri politici i-au găsit şi lui Ponta o parte din vină. Uniunea Europeană şi SUA l-au criticat pentru că nu a reuşit să respecte statul de drept în legătură cu modalitatea de desfăşurare a procesului de demitere a preşedintelui.
Într-un eventual nou mandat, Victor Ponta se va confrunta cu provocarea de a duce la bun sfârşit reformele promise faţă de FMI, în schimbul unui program de asistenţă de 20 de miliarde de euro.
Victor Ponta a reîntregit în mare parte pensiile şi salariile care fuseseră tăiate ca parte a acordului de asistenţă financiară externă, dar a menţinut majoritatea măsurilor de austeritate adoptate de guvernele precedente, susţinătoare ale lui Băsescu.
Premierul român declară pentru AP că va reduce taxa pe valoare adăugată de la 24% la 20% în următorii patru ani dacă veniturile la buget vor permite acest lucru şi că va ‘depolitiza lupta contra corupţiei’. El susţine că Traian Băsescu a folosit combaterea corupţiei ca instrument în disputele politice şi că în realitate fenomenul corupţiei ‘a înflorit’ în timpul lui Băsescu şi al guvernelor prietene acestuia.
Pe de altă parte, Ponta insistă că nu este ofensat de limbajul folosit de Băsescu la adresa lui. ”Acesta este stilul său, acestea sunt expresiile pe care el le foloseşte cu toţi adversarii săi politici. Problema lui este aceea că a fost cel mai popular politician şi acum este cel mai puţin popular”, explică premierul român.
Băsescu ar putea desemna premier pe altcineva decât pe Ponta, dar alegerea sa va trebui aprobată apoi de Parlament. În cazul în care candidatul său este respins de două ori, Parlamentul ar putea fi dizolvat şi ar fi convocate noi alegeri. Chiar dacă Băsescu îl desemnează premier pe Ponta, disputa dintre cei doi este de aşteptat să continue, aducând şi mai multă instabilitate României, notează AP. Mandatul de preşedinte al lui Traian Băsescu expiră în 2014.