Sorin Cîmpeanu anunţă detalii despre concursurile pentru posturile de directori, ce se întâmplă cu bursele şi cum încep cursurile la universităţi

Sorin Cîmpeanu a făcut declaraţii de ultimă oră după şedinţa de guvern de vineri seară. Ministrul Educaţiei a anunţat că marţi, 14 septembrie, vor fi demarate concursurile pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli.
Loredana Brumă
10 sept. 2021, 20:06
Sorin Cîmpeanu anunţă detalii despre concursurile pentru posturile de directori, ce se întâmplă cu bursele şi cum încep cursurile la universităţi

Sorin Cîmpeanu a anunţat că şedinţa de Guvern de vineri seară a fost dedicată Educaţiei, fiind adoptate două proiecte de ordonanţă de urgenţă, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Sorim Cîmpeanu, declaraţii la finalul şedinţei de guvern

„Astăzi, 10 septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar în data de 13 septembrie, ședința de Guvern a fost dedicată Educației. Au fost incluse pe ordinea de zi cinci acte normative esențiale pentru educație, trei proiecte de ordonanță de urgență și două de hotărâre de guvern.

Au fost adoptate două proiecte de ordonanță de urgență, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Ordonanța de urgență adoptată, prin care se instituie măsuri în anul școlar 2021- 2022. Vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice precum și posturile de conducere din cadrul unităților de învățământ preuniversitar.

În acest fel concursurile vor putea fi demarate pentru ocuparea posturilor de directori în toate școlile din România începând cu data de 14 septembrie, marți 14 septembrie .

Luni, 13 septembrie începe școala, vor fi festivități în toate școlile, marți 14 septembrie va începe concursul”, a anunţat ministrul la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Educaţiei: Dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online, aceste cursuri se vor recunoaște

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai anunţat la finalul şedinţei de guvern că, dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice, aceste cursuri se vor recunoaște.

„O altă modificare a fost aceea prin care,  dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice aceste cursuri se vor recunoaște. Nu mai există o reglementare pentru acest an universitar pentru a putea desfășura cursurile online. Situația a fost rezolvată.

Se prelungesc mandatele membrilor conducerii agenției române de asigurarea calității în învățământul superior până cel mai târziu la 31 decembrie 2021 pentru finalizarea procesului de evaluare a tuturor domeniilor de doctorat din toate școlile doctorale. Acesta a fost primul proiect de ordonanță de urgență adoptată astăzi”, a declarat ministrul.

Creșele trec în sistemul de educație național, de la 1 octombrie

Sorin Cîmpeanu a anunţat că cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență adoptat vineri are în vedere preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație.

„Autoritățile Inspectoratelor școlare vor finaliza preluarea până la sfârșitul acestui an. A fost calculat și stabilit costul standard per elev în creșă la 15000 RON, este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, cu personalitate juridică, dar pentru finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat de Ministerul Educației conform standardului per an școlar.

Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii”, a mai precizat ministrul.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor. Anunul făcut de ministrul Educaţiei

„Al cincilea proiect de hotărâre de guvern se referă la aprobarea cuantumului minim pentru bursele elevilor.

Cuantumul minim era aprobat de către Guvern la 100 RON, acest contum nu a fost diferențiat între burse, acest pas a fost unul foarte important pentru că bursele au fost plătite pentru prima dată de la bugetul de stat

Vom avea de acum diferența pentru cuantumul minim între bursele de performanță destinate olimpicilor, de la 100 RON la 500 lei.

Creșteri vor fi și pentru bursele de merit, pentru că bursa de merit trebuie să fie de merit, precum și bursele de studiu și sociale”, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul şedinţei de guvern.

Şedinţa de Guvern de vineri, 10 septembrie 2021, s-a desfășurat începând cu ora 18.30, în format online. Pe ordinea de zi s-au aflat doar patru proiecte de acte normative, trei în primă lectură. Printre actele care nu au fost adoptate se află şi proiectul de HG care trebuia să aprobe planul de implementare a programului România Educata,

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre noul an şcolar. Risc major pentru Bucureşti

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seară că vineri va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative.

“Mâine vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat România educată, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, motivul amânării adoptării astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind aprobarea Programului de Implementare a Proiectului „România Educată” îl reprezintă lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social.

Citeşte şi Formularul pe care trebuie să-l completeze părinţii la început de an şcolar. Sorin Cîmpeanu: Chestionarul are scopul de a veni in sprijinul celor care vor sa se vaccineze

Calendarul examenului pentru directori este următorul:

14 septembrie: Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul). Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere.

15 – 26 septembrie: Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată.27 – 29 septembrie: Evaluarea dosarelor de înscriere.

30 septembrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

1 octombrie: Depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică.

4 – 6 octombrie: Remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere.

7 octombrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

8 octombrie: Stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise

13 octombrie: Repartizarea candidaților pe centre

15 octombrie: Desfășurarea probei scrise

15 octombrie: Afișarea rezultatelor la proba scrisă

15 – 17 octombrie: Depunerea contestațiilor la proba scrisă

18 – 20 octombrie: Soluționarea contestațiilor la proba scrisă

20 octombrie: Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă

21 – 27 octombrie: Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, in funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n).

28 – 29 octombrie: Transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilor profesorale, autorităților locale și companiilor/universităților.

1 – 10 noiembrie: Constituirea comisiilor pentru proba de interviu

12 noiembrie: Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor

15 noiembrie – 8 decembrie: Desfășurarea probei de interviu

16 noiembrie – 10 decembrie: Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu

13 decembrie: Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.

17 decembrie: Validarea rezultatelor finale

20 – 22 decembrie: Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022).

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina pune la dispoziție documente digitale despre Holodomor
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy