Sorin Cîmpeanu anunţă detalii despre concursurile pentru posturile de directori, ce se întâmplă cu bursele şi cum încep cursurile la universităţi

Sorin Cîmpeanu a făcut declaraţii de ultimă oră după şedinţa de guvern de vineri seară. Ministrul Educaţiei a anunţat că marţi, 14 septembrie, vor fi demarate concursurile pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli.
Loredana Brumă
10 sept. 2021, 20:06
Sorin Cîmpeanu anunţă detalii despre concursurile pentru posturile de directori, ce se întâmplă cu bursele şi cum încep cursurile la universităţi

Sorin Cîmpeanu a anunţat că şedinţa de Guvern de vineri seară a fost dedicată Educaţiei, fiind adoptate două proiecte de ordonanţă de urgenţă, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Sorim Cîmpeanu, declaraţii la finalul şedinţei de guvern

„Astăzi, 10 septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar în data de 13 septembrie, ședința de Guvern a fost dedicată Educației. Au fost incluse pe ordinea de zi cinci acte normative esențiale pentru educație, trei proiecte de ordonanță de urgență și două de hotărâre de guvern.

Au fost adoptate două proiecte de ordonanță de urgență, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Ordonanța de urgență adoptată, prin care se instituie măsuri în anul școlar 2021- 2022. Vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice precum și posturile de conducere din cadrul unităților de învățământ preuniversitar.

În acest fel concursurile vor putea fi demarate pentru ocuparea posturilor de directori în toate școlile din România începând cu data de 14 septembrie, marți 14 septembrie .

Luni, 13 septembrie începe școala, vor fi festivități în toate școlile, marți 14 septembrie va începe concursul”, a anunţat ministrul la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Educaţiei: Dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online, aceste cursuri se vor recunoaște

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai anunţat la finalul şedinţei de guvern că, dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice, aceste cursuri se vor recunoaște.

„O altă modificare a fost aceea prin care,  dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice aceste cursuri se vor recunoaște. Nu mai există o reglementare pentru acest an universitar pentru a putea desfășura cursurile online. Situația a fost rezolvată.

Se prelungesc mandatele membrilor conducerii agenției române de asigurarea calității în învățământul superior până cel mai târziu la 31 decembrie 2021 pentru finalizarea procesului de evaluare a tuturor domeniilor de doctorat din toate școlile doctorale. Acesta a fost primul proiect de ordonanță de urgență adoptată astăzi”, a declarat ministrul.

Creșele trec în sistemul de educație național, de la 1 octombrie

Sorin Cîmpeanu a anunţat că cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență adoptat vineri are în vedere preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație.

„Autoritățile Inspectoratelor școlare vor finaliza preluarea până la sfârșitul acestui an. A fost calculat și stabilit costul standard per elev în creșă la 15000 RON, este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, cu personalitate juridică, dar pentru finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat de Ministerul Educației conform standardului per an școlar.

Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii”, a mai precizat ministrul.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor. Anunul făcut de ministrul Educaţiei

„Al cincilea proiect de hotărâre de guvern se referă la aprobarea cuantumului minim pentru bursele elevilor.

Cuantumul minim era aprobat de către Guvern la 100 RON, acest contum nu a fost diferențiat între burse, acest pas a fost unul foarte important pentru că bursele au fost plătite pentru prima dată de la bugetul de stat

Vom avea de acum diferența pentru cuantumul minim între bursele de performanță destinate olimpicilor, de la 100 RON la 500 lei.

Creșteri vor fi și pentru bursele de merit, pentru că bursa de merit trebuie să fie de merit, precum și bursele de studiu și sociale”, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul şedinţei de guvern.

Şedinţa de Guvern de vineri, 10 septembrie 2021, s-a desfășurat începând cu ora 18.30, în format online. Pe ordinea de zi s-au aflat doar patru proiecte de acte normative, trei în primă lectură. Printre actele care nu au fost adoptate se află şi proiectul de HG care trebuia să aprobe planul de implementare a programului România Educata,

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre noul an şcolar. Risc major pentru Bucureşti

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seară că vineri va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative.

“Mâine vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat România educată, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, motivul amânării adoptării astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind aprobarea Programului de Implementare a Proiectului „România Educată” îl reprezintă lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social.

Citeşte şi Formularul pe care trebuie să-l completeze părinţii la început de an şcolar. Sorin Cîmpeanu: Chestionarul are scopul de a veni in sprijinul celor care vor sa se vaccineze

Calendarul examenului pentru directori este următorul:

14 septembrie: Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul). Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere.

15 – 26 septembrie: Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată.27 – 29 septembrie: Evaluarea dosarelor de înscriere.

30 septembrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

1 octombrie: Depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică.

4 – 6 octombrie: Remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere.

7 octombrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

8 octombrie: Stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise

13 octombrie: Repartizarea candidaților pe centre

15 octombrie: Desfășurarea probei scrise

15 octombrie: Afișarea rezultatelor la proba scrisă

15 – 17 octombrie: Depunerea contestațiilor la proba scrisă

18 – 20 octombrie: Soluționarea contestațiilor la proba scrisă

20 octombrie: Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă

21 – 27 octombrie: Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, in funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n).

28 – 29 octombrie: Transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilor profesorale, autorităților locale și companiilor/universităților.

1 – 10 noiembrie: Constituirea comisiilor pentru proba de interviu

12 noiembrie: Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor

15 noiembrie – 8 decembrie: Desfășurarea probei de interviu

16 noiembrie – 10 decembrie: Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu

13 decembrie: Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.

17 decembrie: Validarea rezultatelor finale

20 – 22 decembrie: Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022).

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii