ANAF include automat într-un registru firmele care nu anunţă cifra de afaceri pentru TVA la încasare

Contribuabilii care aplică sistemul TVA la încasare şi nu depun la autorităţile fiscale până la data de 25 ianuarie a fiecărui an notificarea din care să rezulte că cifra de afaceri din anul precedent este sub plafonul de 2,25 milioane lei vor fi înregistraţi din oficiu într-un registru dedicat.
Romania TV
13 dec. 2012, 15:43
ANAF include automat într-un registru firmele care nu anunţă cifra de afaceri pentru TVA la încasare

Înregistrarea din oficiu în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se consideră valabilă începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a fost depăşit plafonul, dată de la care contribuabilul aplică sistemul TVA la încasare, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În registru vor fi incluşi contribuabilii care au sediul activităţii economice în România, au realizat în anul calendaristic precedent o cifră de afaceri sub plafonul de 2,25 milioane de lei, sunt înregistraţi în scopuri de TVA şi nu fac parte dintr-un grup fiscal unic.

Totodată, vor fi înscrise din oficiu persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, de la data respectivei înregistrări.

Dacă nu depun notificarea, firmele vor fi sancţionate potrivit Codului de procedură fiscală, care prevede amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei.

Pentru anul viitor au fost stabilite dispoziţii tranzitorii. Astfel, firmele care au realizat în perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012 inclusiv cifre de afaceri mai mici de 2,25 milioane lei şi care aplică sistemul TVA la încasare de la 1 ianuarie 2013 urmau să depună notificările până la data de 25 octombrie. Contribuabilii care nu au depus notificarea vor fi înscrişi din oficiu în registru de la 1 ianuarie 2013.

Pentru identificarea şi înregistrarea din oficiu a firmelor în registru, autoritatea fiscală va calcula, cu ajutorul unei aplicaţii, cifra de afaceri a persoanelor impozabile care îndeplinesc condiţiile sistemului TVA la încasare, după data de 25 ianuarie a fiecărui an, respectiv după expirarea termenului legal de depunere a decontului de TVA aferent ultimei perioade fiscale din anul calendaristic anterior.

Administraţiile fiscale vor înştiinţa contribuabilii că au fost înscrişi din oficiu în registru, dar vor trimite înştiinţări şi celor care au depus noitificări, dar care au avut, în urma calculelor rezultate, o cifră de afaceri de peste 2,25 milioane de lei.

Contribuabilii aflaţi în această situaţie pot trimite, în termen de cinci zile lucrătoare de la data comunicării înştiinţării, documente din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în anul calendaristic precedent se încadrează în plafonul stabilit, pentru a rămâne înscrişi în registru, altfel vor fi radiaţi.

Persoanele impozabile înscrise în registru care depăşesc în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2,25 milioane de lei şi nu depun o notificare la administraţiile fiscale până la data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul sunt radiate automat din registru.

Identificarea contribuabililor care îndeplinesc condiţia de radiere din oficiu se face trimestrial, începând cu data de 26 a lunii următoare fiecărui trimestru calendaristic, respectiv după prelucrarea notificărilor primite şi a deconturilor de TVA depuse pentru perioadele fiscale din trimestrul anterior.

Pentru identificare, autorităţile fiscale calculează cifra de afaceri realizată de contribuabili între începutul anului calendaristic curent şi sfârşitul trimestrului de referinţă.

Radierea se consideră valabilă începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare comunicării deciziei de către Fisc, dată de la care contribuabilul încetează aplicarea sistemului TVA la încasare.

Persoanele impozabile pentru care organele fiscale anulează, la cerere sau din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA vor fi radiate, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

În cazul celor înregistraţi din oficiu până la 1 ianuarie 2013 în registru, înregistrarea se consideră valabilă începând cu 1 ianuarie 2013, dată de la care contribuabilul aplică sistemul TVA la încasare.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI