„În cele 14 luni de activitate, am solicitat structurii de integritate a UEFA informaţii privind 19 meciuri din Liga I şi a II-a, care au prezentat unele suspiciuni şi ca urmare a verificărilor efectuate ni s-a comunicat că în 14 jocuri rezultatul a fost negativ, în sensul că nu au existat suspiciuni, iar la cinci meciuri rezultatul a fost pozitiv”, a spus Hurdubaie.
Ioan Hurdubaie a precizat că trei dintre jocuri s-au disputat în 2010 şi unul în aprilie 2012, fără să precizeze însă care este al cincilea meci în cazul căruia există suspiciuni. „Au fost trei meciuri în 2010, Arieşul Turda – UTA (n.r. – scor 3-0, disputat la 2 iunie 2010, Liga II), FC Botoşani – FC Snagov (n.r. – scor 5-0, disputat la 28 octombrie 2010, Liga II), Steaua II – FC Snagov (n.r. – scor 4-2, disputat la 6 noiembrie 2010, Liga II) şi un meci în aprilie 2012, în Liga a II-a, Callatis Mangalia – Viitorul Constanţa (n.r. – scor 1-5, disputat la 24 aprilie 2012)„, a explicat el.
Hurdubaie a mai spus că în afara partidelor menţionate, UEFA a mai informat FRF cu privire la meciurile Gaz Metan Severin – FC Oradea (Liga II, scor 3-0), din septembrie 2011, Gloria Bistriţa – Pandurii Târgu Jiu (Liga I, scor 1-3), din 7 octombrie, Gloria Buzău – FC Snagov (Liga II, scor 1-0), din martie 2012, şi FC Brăila – Farul Constanţa (Liga II, scor 2-0), din 17 noiembrie. „Din verificările efectuate (n.r. – de Comisia de Integritate a FRF), nu au rezultat elemente deosebite din care să rezulte necesitatea luării unor măsuri disciplinare”, a adăugat el.
UEFA foloseşte un sistem de detectare a fraudelor pentru pariuri, care vizează toate întâlnirile din primele două divizii ale asociaţiilor membre, precum şi partidele din competiţiile europene, însumând 29.000 de meciuri ţinute sub observaţie anual. Dacă sunt detectate activităţi suspecte ale pariorilor în cazul unor meciuri, UEFA anchetează imediat situaţiile ivite.
Ioan Hurdubaie a afirmat că în 2008 profiturile înregistrate în urma pariurilor s-au ridicat la peste şase miliarde de dolari şi a precizat că Parlamentul European doreşte să interzică pariurile la nivelul echipelor de juniori şi la meciurile din ligile inferioare. „În 2008, profiturile au fost de peste 6,16 de miliarde de dolari din pariuri. Noile tipuri de pariuri în linie duc la corupţie. S-a ajuns până la coruperea pentru pariuri a primului corner sau primul cartonaş galben. Problematica trucării meciurilor a atras atenţia şi instituţiilor europene. Din 2010, Consiliul Europei a elaborat unele măsuri ce trebuie întreprinse de UEFA, FIFA şi de federaţiile naţionale pentru a preveni pariurile ilegale. La nivelul Parlamentului European a fost adoptată o declaraţie care se aplică şi asupra pariurilor, prin care statelor membre li se cere să interzică pariurile la competiţiile cele mai vulnerabile, competiţii de juniori, de amatori şi ligile inferioare. Dacă statul ar aplica această solicitare, atunci în România s-ar ajunge să se parieze doar pe meciurile din Liga I„, a completat Hurdubaie.
Ioan Hurdubaie a precizat că legislaţia din România nu prevede ca faptă penală trucarea meciurilor. „Am prezentat Comitetului Executiv al FRF un plan de măsuri pe latura preventivă a împiedicării în rândul jucătorilor tineri de a participa la meciurile aranjate. De asemenea, am întreprins măsuri de conştientizare către conducătorii de cluburi, arbitri şi sindicatul fotbaliştilor profesionişti. Am solicitat DNA şi Poliţiei române ajutorul în cazurile suspecte de a fi aranjate pentru pariuri. Totuşi, există un mic impediment pentru că România nu are incriminată ca faptă penală trucarea meciurilor. Este prevăzută doar o abatere în regulamentul disciplinar al FRF. Totuşi, pe linie penală, pedepsele pot ajunge între cinci şi 20 de ani, ele fiind încadrate la alte fapte”, a menţionat Hurdubaie.
Chiar dacă membrii Comisiei de Integritate al FRF nu strâng suficiente probe pentru a dovedi că un meci a fost aranjat pentru pariuri, Hurdubaie a precizat că numele echipelor implicate în partidele suspecte rămân în baza de date a UEFA. „În astfel de situaţii, Comisia de Integritate include un plan de acţiune: analizarea meciurilor, studierea rapoartelor, audierea arbitrilor, a reprezentanţilor echipelor respective. Dacă din aceste audieri apar alte elemente, atunci sunt chemaţi şi jucătorii implicaţi. După aceea se face un raport final care este prezentat preşedintelului FRF şi UEFA. Chiar şi atunci când nu rezultă probe suficiente, echipele respective, persoanele respective rămân în baza de date a Comisiei de Integritate a UEFA pentru a vedea dacă nu se repetă anumite echipe sau jucători”, a explicat Hurdubaie, care a precizat că la adresă de mail [email protected] vor putea fi semnalate partidele aranjate.
Ioan Hurdubaie crede că şi în România se va ajunge la persoane arestate pentru trucarea meciurilor. „Când se vor aduna suficiente probe, atunci vor fi şi arestări. Cazul din Germania a necesitat ani de zile de muncă până să se ajungă la o arestare. Eu cred că mafia pariurilor acţionează ca în orice domeniu din România”, a subliniat acesta.
La rândul său, Lucian Ghiţă, membru în Comisia de Integritate, a declarat că forul din care face parte analizează doar cazurile semnalate pentru pariuri. „Mi-am propus când am acceptat această funcţie să pot să mă îmbrac frumos ca la un spectacol de operă şi nu la unul de marionete, unde dirijorii sunt în altă parte. Noi ne ocupăm de pariuri, pentru că restul meciurilor aranjate pentru promovare sau alte rezultate, nu depind de noi, ci de Comisia de Disciplină a FRF”, a menţionat Ghiţă.